Članak

Lokalno pravosuđe – Čurtić: Montirani postupak

23. Decembra 2010.00:00
Svjedočeći u korist Odbrane Ermina Čurtića pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, Dominik Ilijašević Como je kazao da je ovaj postupak montiran kako bi on bio osuđen.

This post is also available in: English

Dominik Ilijašević Como, kojeg je Kantonalni sud u Zenici osudio na 15 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do, kazao je da Ermin Čurtić nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

“Čurtić je na dan kada se desio zločin bio na liniji na lokalitetu Greda, a to mi je potvrdio Mijo Miočević, koji je tada bio u rovu s njim. Moj vodič tog dana bio je Vjeko Grabovac, koji to može potvrditi”, rekao je Ilijašević.

Ermin Čurtić se tereti da je, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), 23. oktobra 1993. godine, kao vodič Dominika Ilijaševića Come, bio u selu Stupni Do (općina Vareš), gdje su ubijeni i spaljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Ilijašević je kazao da je postupak protiv Čurtića montiran, te da za svoje tvrdnje ima i materijalne dokaze, koje je prezentirao Sudu, a potom predao Čurtićevom braniocu.

“Ubacivanje Čurtića u čitavu priču o Stupnom Dolu počinje u aprilu 1996. godine, kada ga hapse pripadnici Vojne policije i predaju djelatnicima Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID), koji ga instruiraju koga da optuži za zločine. Pišu mu izjavu koju treba da nauči napamet i odvode ga u Stupni Do, gdje on pokazaje gdje su, kako su oni kazali, ubijeni civili. Na snimku koji je prikazan na mom suđenju vidi se da je on pomiješao žrtve”, rekao je Ilijašević.

Ilijašević je istaknuo da je i Čurtićevo svjedočenje pred haškim istražiteljima, kada je saslušan kao osumnjičeni, montirano, što je zaključio na osnovu snimaka tog ispitivanja.

“Čurtića sam prvi put vidio kada su ga doveli kao svjedoka Tužilaštva da svjedoči u postupku protiv mene pred sudom u Zenici. Prikazane su i videokasete s njegovim svjedočenjem, gdje navodi da su ga pripadnici AID-a tukli i govorili mu šta treba da kaže na suđenju”, rekao je Ilijašević.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. januar 2011., kada je planirano da kao dodatni svjedok Optužbe bude saslušan Miroslav Anić zvani Firga, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči za zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Kiseljaka i Vareša.

Anić se predao u novembru 2010. godine, a na ročištu za određivanje pritvora njegov branilac je kazao da osumnjičeni ne negira učešće u zločinu u Stupnom Dolu.

A.S.

This post is also available in: English