Članak

Lokalno pravosuđe – Trivić i ostali: Presuda 13. decembra

8. Decembra 2010.00:00
Iznošenjem završnih riječi i saslušanjem svjedokinje pred Okružnim sudom u Banjoj Luci završen je dokazni postupak na suđenju Miladinu Triviću, Miroljubu Vujasinoviću i Radenku Kerezoviću, optuženim za zločin na Vrbanji.

This post is also available in: English

Biljana Janković, tužiteljka Okružnog tužilaštva Banja Luka, rekla je u završnoj riječi da je Tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode optužnice i da očekuje da će Sud donijeti osuđujuću presudu.

Odbrana prvooptuženog Trivića je istakla da neće iznositi završnu riječ jer “nije bilo pošteno suđenje”, dok su Odbrane Vujasinovića i Kerezovića zatražile oslobađajuće presude za svoje branjenike.

“Moj branjenik pred ovim sudom i predsjednicom ovog vijeća Olgom Malešević nije imao fer suđenje, pa zbog toga nećemo iznositi završne riječi”, rekao je Simo Tošić, Trivićev advokat.

Miladin Trivić i Miroljub Vujasinović se terete da su 1. januara 1993. godine sa Goranom Popovićem opljačkali Stjepana Pisarića. Tužilaštvo tereti Vujasinovića i da je, između ostalog, sudjelovao u ubistvu Razije i Alije Hadžić u banjalučkom naselju Vrbanja.

Kerezović je, prema optužnici, sa izvjesnim Sinišom Milojčićem i prvooptuženim Trivićem učestvovao u pljački nekoliko muslimanskih porodica na području Vrbanje.

Sredinom septembra 2010. godine Okružni sud u Banjoj Luci je razdvojio postupak protiv Gorana Popovića i Vinka Tešanovića u odnosu na optužene Trivića, Vujasinovića i Kerezovića.

Gojko Vukotić, Vujasinovićev advokat, istakao je da njegov branjenik nije učestvovao u djelima koja mu se stavljaju na teret.

“Niko od svjedoka nije prepoznao Vujasinovića da je u to vrijeme bio u Vrbanji. Jedan od glavnih svjedoka rekao je: ‘Tu nije bilo Vujasinovića, njega niko nije ni spominjao’”, kazao je Vukotić i dodao da je njegov branjenik u to vrijeme bio u sukobu sa Trivićem, s kojim nije ni pričao.

Mirko Dabić, Kerezovićev advokat, takođe je rekao da njegov branjenik nije učestvovao u ubistvima te da Tužilaštvo nije navelo nijedan dokaz koji ga povezuje sa zločinom.

“Kerezović je sredinom 1992. godine ranjen u desnu ruku i duži period nije je mogao koristiti. U vrijeme ubistava, kako su naveli vještaci, on nije mogao raditi fizičke poslove desnom rukom, pa tako nije mogao koristiti ni pušku”, rekao je Dabić.

Na ovom ročištu saslušana je i Fatima Mujasinović, svjedokinja Odbrane drugooptuženog, koja je rekla je da je prisustvovala ubistvu Alije i Razije Hadžić, ali da ne zna ko je u njih pucao.

“Alija je krenula prema vratima kada je čula da neko kuca i vrištala da ne ulaze jer su u toj kući djeca. Ubrzo se začuo rafal, koji je nju ubio na kućnom pragu, a Raziju na vratima kuhinje”, istakla je Mujasinović.

 

Presuda će biti izrečena 13. decembra 2010. godine.

G.O.

 ———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English