Članak

Lokalno pravosuđe – Čurtić: “Nesposoban” za zločin

30. Novembra 2010.00:00
Na suđenju pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, svjedok Odbrane Ermina Čurtića i bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) kazao je kako sumnja da je optuženi sudjelovao u zločinima počinjenim u selu Stupni Do.

This post is also available in: English (English)

Ismet Abdulahović, bivši komandant voda Vojne policije ABiH, ispričao je kako je 1996. godine ispitivao Čurtića o zločinima u Stupnom Dolu, nakon čega je zaključio da optuženi “ne govori istinu”.

“To sam utvrdio kad je rekao da je s Duškom Amidžićem ubio ‘Piketa’, a to je bio moj nadimak. Druga sumnja se pojavila kada je rekao da je Samson Jelić pucao na pripadnike ABiH među kojima sam bio i ja, pa sam zaključio da je on bio na brdima sa suprotne strane od sela Stupni Do”, kazao je Abdulahović.

Ovaj svjedok je rekao da je Čurtića nakon ispitivanja odvela “grupa iz Državne bezbjednosti”, te da on sumnja da je optuženi sudjelovao u tom zločinu.

“U Varešu se pričalo o tome šta je ko radio u toku rata i smatram da Ermin Čurtić nije bio sposoban to uraditi, mada ne smijem tvrditi. Mislim da je bio na brdu suprotno od sela Stupni Do”, rekao je Abdulahović.

Ermin Čurtić se tereti da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 23. oktobra 1993. godine bio u selu Stupni Do (općina Vareš), gdje su ubijeni i spaljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Svjedok je ispričao da je Čurtić, kada bi dolazio iz Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vareš, bio u “veoma lošem stanju – ili je koristio droge ili je bio na rubu živaca”.

Na pitanje Odbrane da li je nakon provođenja istrage iko tvrdio da je Čurtić učestvovao u događajima za koje se tereti, svjedok je odgovorio da nema takvih saznanja.

Uz dozvolu Sudskog vijeća, svjedok se obratio optuženom pitajući ga da li ga prepoznaje i je li nekada čuo za osobu s nadimkom “Pike”, na šta je Čurtić odgovorio da ga ne poznaje.

Tokom suđenja, kantonalni tužilac je konstatovao kako svjedok “nije neposredni očevidac” dešavanja o kojima svjedoči.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. decembar 2010. godine.

S.U.

———————————————————————————————–

Ovaj tekst je urađen kao dio projekta koji podržavaju građani SAD-a putem USAID-a u BiH. Za sadržaj ovog teksta je u potpunosti odgovoran BIRN i on ne mora nužno odražavati stavove USAID-a i Vlade SAD-a.

This post is also available in: English (English)