Članak

Miroslav Anić priznao zločin u Stupnom Dolu

3. Novembra 2010.00:00
Državni sud odredio je jednomjesečni pritvor Miroslavu Aniću zvanom Firga zbog sumnje da je počinio zločin protiv civila i ratnih zarobljenika na području Kiseljaka i Vareša.

This post is also available in: English

Pritvor je zatražilo Tužilaštvo BiH zato što bi optuženi boraveći na slobodi mogao pobjeći, utjecati na svjedoke i saučesnike, te zbog težine djela za koja je osumnjičen.

Odbrana i sam osumnjičeni se nisu protivili ovom prijedlogu, te su istakli da im “pritvor odgovara”.

“Moj klijent je došao, priznao tri tačke i već izrazio kajanje za to”, kazao je Duško Tomić, Anićev branilac.

Anić je osumnjičen da je, kao pripadnik Jedinice za posebne namjene “Maturice” pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO), počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Kiseljak i Vareš.

Slavica Terzić, državna tužiteljica, na ročištu za određivanje pritvora je istakla da je Anić već priznao neka od djela za koja je osumnjičen, a između ostalog i zločin u selu Stupni Do (općina Vareš).

“Moramo pogledati stravične slike Stupnog Dola, gdje su izgorjele kuće, ali kuće se mogu ponovo napraviti… izgorjela su i djeca od tri, osam i 13 godina, kao i starci. Od izgorenih tijela – kostiju koje smo pronašli, samo je šest osoba bilo vojno sposobno. Težina ovih djela dokazuje da se pritvor treba odrediti”, dodala je Terzić.

Prema presudama Tribunala u Haagu, Stupni Do su jedinice HVO-a zauzele u oktobru 1993. godine, pri čemu je ubijeno više od 30 civila, dok je selo “gotovo cijelo uništeno u bezobzirnom uništavanju širokih razmjera”.

Iako se 1. novembra ove godine, nakon višegodišnje nedostupnosti, Anić sâm predao Tužilaštvu, Terzić je predložila određivanje pritvora i zbog opasnosti od bjekstva.

“Možda je malo čudno što Tužilaštvo i to predlaže, ali bez obzira što se osumnjičeni sam pojavio, tek je sada potpuno svjestan o kojim teškim krivičnim djelima se radi”, kazala je Terzić.

M.H.

This post is also available in: English