Članak

Lokalno pravosuđe – Ponorac i Marić: Iznesene završne riječi na suđenju za zločin u Vrbanji

27. Oktobra 2010.00:00
U završnoj riječi pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, Tužilaštvo je zatražilo da se Daliboru Ponorcu i Marku Mariću, optuženima za ratni zločin u banjalučkom naselju Vrbanja, izreknu zatvorske kazne, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Okružni tužilac Branko Mitrović istakao je da je Tužilaštvo izvođenjem dokaza i saslušanjem svjedoka dokazalo da su optuženi počinili zločin koji im se stavlja na teret.

“Svjedočenjem i dokazima smo bez sumnje dokazali da su oni počinili ovaj zločin. Tome u prilog idu i izjave svjedoka koji su bili prisutni prilikom ovih događaja, kao i svjedočenje vještaka koji su potvrdili da doktorski nalaz, koji je bio glavni dokaz Odbrane prvooptuženog, nije napisan u vrijeme na koje je datiran, već je sigurno napisan u ovoj godini”, rekao je Mitrović.

Tužilac je zatražio da im se izreknu “duže zatvorske kazne”, a Odbrane optuženih – oslobađajuće presude.

Prema optužnici, Ponorac i Marić se terete da su 29. decembra 1993. godine ubili Ahmeta Karata i njegovu suprugu Seniju, kao i da je Marić odmah poslije toga ubio i Midhada Obralića.

Vladimir Raosavljević, advokat prvooptuženog Ponorca, rekao je da optužnica “nije imala osnova” da bude podignuta.

“Tužilaštvo nije ničim dokazalo da je moj branjenik Ponorac počinio ovaj zločin. Nijedan dokaz ga ne povezuje s mjestom zločina. U uviđaju s lica mjesta stoji da je Midhad Obralić ubijen iz puške, a ne iz pištolja, kao što su tvrdili svjedoci Tužilaštva. Pored ovoga, jedan od glavnih dokaza koje smo imali jeste nalaz doktora Franje Matijevića, kao i njegovo svjedočenje, kada je potvrdio da je nalaz napisan u to vrijeme”, dodao je Raosavljević.

Odbrana Ponorca je tokom izvođenja dokaza u spis unijela nalaz Franje Matijevića, u kojem se navodi da je 29. decembra 1993. godine optuženi bio kod ljekara, te da nije mogao biti na mjestu zločina.

Završnu riječ je iznio i Milan Ljubojević, branilac drugooptuženog Marića, koji je također rekao da Tužilaštvo nije dokazalo da su optuženi učestvovali u ubistvima.

“Nadam se da sud neće uzeti u obzir prošlost mog branjenika, jer on je odležao kaznu za ubistvo koje je ranije počinio. Tužilaštvo se, u nedostatku dokaza, stalno oslanjalo na ovu činjenicu, kao i na izjavu, u najmanju ruku, sumnjivih svjedoka”, istakao je Ljubojević.

Izricanje presude zakazano je za petak, 29. oktobar 2010.

G.O.

This post is also available in: English