Članak

Lokalno pravosuđe: Završne riječi na suđenju za zločine u Vrbanji

20. Oktobra 2010.00:00
Na suđenju Daliboru Ponorcu i Marku Mariću, u Okružnom sudu u Banjoj Luci će 21. oktobra biti iznesene završne riječi Tužilaštva i Odbranâ.

This post is also available in: English

Prije iznošenja završnih riječi, drugooptuženi Marić će dati iskaz u korist svoje Odbrane, čime će se okončati dokazni postupak na suđenju dvojici Banjalučana optuženih za zločine u tamošnjem naselju Vrbanja.

Suđenje je počelo 29. januara ove godine, a tokom postupka Okružno tužilaštvo je saslušanjem 12 svjedoka nastojalo dokazati navode optužnice po kojima su Ponorac i Marić 29. decembra 1993. u naselju Vrbanja ubili civila Ahmeta Karata i njegovu suprugu Seniju.

U optužnici se dalje navodi da su se Ponorac i Marić nakon toga odvezli u autu koji je vozio Novak Šabić, te da je “poslije nekoliko pređenih metara” Marić izašao iz vozila i, pucajući iz pištolja, ubio Midhada Obralića, koji se kretao putem.

“Jedne večeri došao je moj suprug i rekao da su iz njegovog automobila one budale (Ponorac i Marić, op.a.) ubile čovjeka”, kazala je na suđenju Sandra Šabić, supruga Novaka Šabića, koja je svjedočila u korist Tužilaštva.

Vernes Memić, koji je u vrijeme tog događaja imao 13 godina, kazao je da je vidio ubistvo Obralića, te da se “tačno sjeća šta se desilo”.

“Jedna osoba sa šeširom na glavi izašla je sa suvozačevog mjesta iz automobila te pucala i ubila Obralića, koji je tuda prolazio”, istakao je Memić.

Odbrane su saslušale ukupno sedam svjedoka, a Ponorčev branilac Vladimir Raosavljević dostavio je, kao jedan od ključnih dokaza, nalaz doktora Franje Matijevića, u kojem se navodi da je optuženi 29. decembra 1993. godine bio kod ljekara, te da nije mogao biti na mjestu zločina.

Tužilaštvo je stoga pozvalo Ljubomira Gogića, vještaka grafološke struke, koji je osporio ovaj nalaz i rekao da on nije napisan toga dana kada je navedeno.

“Vještačenjem papira i tinte, sa sigurnošću sam utvrdio da nalaz nije napisan tog datuma koji stoji na njemu, već je napisan dosta kasnije”, rekao je Gogić, a njegove navode je potvrdio i Muhidin Rašidović, grafolog kojeg je pozvalo Sudsko vijeće.

Osim prezentovanja Matijevićevog nalaza, Ponorčeva Odbrana je saslušala i Milana Jovanovića i Dragana Panića, koji su također pokušali dati alibi optuženom, ustvrdivši da je on krajem decembra 1993. godine bio u Aranđelovcu u Srbiji.

“Sjećam se da mi je u novogodišnjoj noći 1993. godine Ponorac pomogao da iz jarka izvučem svoj automobil. To je sigurno bio Ponorac, a datuma se dobro sjećam jer sam nedugo poslije toga upoznao sadašnju suprugu”, kazao je Jovanović, koji živi u Aranđelovcu.

Ponorac i Marić su uhapšeni početkom decembra prošle godine i od tada se nalaze u pritvoru.

This post is also available in: English