Članak

Lokalno pravosuđe – Ponorac i Marić: Sporni nalaz

6. Oktobra 2010.00:00
Pred Okružnim sudom u Banjoj Luci, vještak grafolog je osporio dokaze kojima je Odbrana Dalibora Ponorca pokušala optuženom osigurati alibi.

This post is also available in: English

Muhidin Rašidović, vještak grafolog kojeg je pozvalo Vijeće Okružnog suda u Banjoj Luci, kazao je da nalaz dr. Franje Matijaševića nije napisan 29. decembra 1993. godine, kako to tvrdi Odbrana Dalibora Ponorca.

Ponorcu se, zajedno sa Markom Marićem, pred Okružnim sudom u Banjoj Luci sudi za zločine počinjene u decembru 1993. godine u naselju Vrbanja.

Prema navodima optužnice, Ponorac i Marić su se 29. decembra 1993. godine dovezli u banjalučko naselje Vrbanja, do kuće Ahmeta Karata, gdje su sreli Ahmeta i njegovu suprugu Seniju, a zatim ih poslije kraće prepirke “ugurali u kuću i ubili”.

Marić se također tereti da je istog dana, pucajući iz pištolja, ubio Midhada Obralića iz Vrbanje.

Prema nalazu dr. Matijaševića, koji je Odbrana ranije uvrstila u dokaze, optuženi Ponorac je 29. decembra 1993. godine bio kod ljekara i nije se mogao nalaziti u blizini mjesta zločina.

“Poređenjem spornog teksta koji je napisao dr. Matijašević s ranijim njegovim nalazima, utvrđeno je da postoji veliki broj razlika u slovima, koje su možda nastale zbog protoka vremena, a utvrđeno je i da taj nalaz nije napisan 29. decembra 1993., kako tu piše”, rekao je vještak Rašidović.

Vladimir Radosavljević, branilac optuženog Ponorca, istakao je da ulaže prigovor na iskaz ovog vještaka, te predložio da se sasluša Milan Arbutin, vještak medicinske struke.

“Rašidović je nestručan i nema dovoljno iskustva i obrazovanja, te se njegovo svjedočenje ne može prihvatiti”, rekao je advokat Raosavljević, ali je Sudsko vijeće odbilo njegov prijedlog, istaknuvši da “nema potrebe za tim svjedokom”.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. oktobar 2010. godine, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Marko Marić, nakon čega će biti iznesene završne riječi.

Ponorac i Marić uhapšeni su početkom decembra prošle godine i nalaze se u pritvoru. Obojica su ranije osuđivani.

G.O.

This post is also available in: English