Članak

Lokalno pravosuđe: Alibi za optuženog

1. Oktobra 2010.00:00
Željko Franković, svjedok Odbrane Ermina Čurtića, optuženog kojem se suđenje za učešće u zločinima nad Bošnjacima u Stupnom Dolu (općina Vareš) vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, kazao je da optuženi nije bio u tom selu kada su ubijani civili.

This post is also available in: English

Svjedok Franković, nekadašnji desetar pri jedinici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je u Kantonalnom sudu u Sarajevu da je u desetom mjesecu 1993. godine sa optuženim Čurtićem i drugim pripadnicima voda bio raspoređen na koti “Greda”, odakle su čuli pucnjavu i vidjeli dim iz sela Stupni Do.

“Bili smo na brdu, čuli smo pucnjavu i vidjeli dim. Popodne smo od ljudi koji su nam donosili hranu saznali šta se tamo desilo”, kazao je Franković.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Čurtić se tereti da je, kao pripadnik HVO-a, 23. oktobra 1993. godine bio u selu Stupni Do, gdje su ubijeni i spaljeni civili bošnjačke nacionalnosti.

Franković je, odgovarajući na pitanja Nedima Dobojlića, branioca optuženog, rekao da je Čurtić bio u njegovoj jedinici, te da je cijeli vod tog dana bio na koti “Greda”.

“Imali smo naredbu, odnosno opću pripravnost da ne smijemo napuštati taj položaj. Znam da je Čurtić bio na tom položaju”, rekao je Franković.

Svjedok je dodao da su tada bili udaljeni kilometar zračne linije od Stupnog Dola, ali da do tog sela u prosjeku treba oko dva sata hoda.

Safet Hrapo, tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, pitao je svjedoka da li se sjeća s kim je Čurtić tada bio u rovu, na što je Franković odgovorio da je sa optuženim tada bio izvjesni Mijo Miočević.

Nastavak suđenja, kako je saopćeno, trebao bi se održati 28. oktobra 2010. godine.

A.S.

This post is also available in: English