Članak

Kondić i ostali: Nemogućnost prisustvovanja suđenju

1. Oktobra 2010.00:00
Vještakinja neurolog Enra Suljić prezentirala je Sudskom vijeću nalaz i mišljenje u kojem se navodi da optuženi Vinko Kondić zbog smetnji pri pamćenju i rasuđivanju te teškog zdravstvenog stanja neće moći prisustvovati daljnjem toku suđenja.

This post is also available in: English

 

U nalazu i mišljenju se navodi da Kondić, koji boluje od Parkinsonove bolesti, pokazuje “izraženu tendenciju pogoršanja stanja, uz demenciju, emocionalnu labilnost i depresivni pomak”.

“Ispitanik je vezan za krevet, nije u mogućnosti kontrolisati nuždu i ne može da se samostalno hrani ili oblači. S obzirom na vrstu bolesti, realno je očekivati da trenutno nije u mogućnosti da prisustvuje suđenju, te da nema mogućnost adekvatnog smještaja u pritvoru Suda BiH”, kazala je vještakinja Suljić.

Prema njenom iskazu, “realno je nemoguće očekivati da će u budućnosti doći do poboljšanja stanja” s obzirom na progresivnu prirodu Parkinsonove bolesti.

Suđenje Vinku Kondiću, nekadašnjem načelniku Stanice javne bezbjednosti (SJB) i članu Kriznog štaba u Ključu, te Marku Adamoviću i Bošku Lukiću počelo je u septembru 2008. godine. Kondić se u pritvoru nalazio od decembra 2007. do septembra 2010. godine, kada je pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Tužilaštvo trojicu optuženih odvojeno tereti za učešće u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina na području općine Ključ tokom 1992. godine.

Zbog Kondićeve bolesti, suđenje se od samog početka odvijalo uz mnoge pauze, dok je sam optuženi često odsustvovao ističući da se ne osjeća dovoljno dobro da prisustvuje ročištima.  Odbrana Kondića je u nekoliko navrata isticala da on nije sposoban za nastavak suđenja jer je lošeg zdravstvenog stanja, ali se tome usprotivilo Tužilaštvo BiH.

Sud BiH je na prijedlog Odbranâ optuženih također u septembru ove godine razdvojilo predmet Kondić u odnosu na Lukića i Adamovića.

Na ovom ročištu tužiteljica Džemila Begović je vještakinju Suljić upitala da li se Kondićevo zdravstveno stanje može opisati i kao duševna bolest, na što je Suljić odgovorila da ne može, iako pati od “demencije i narušene mogućnosti pamćenja, rasuđivanja i zaključivanja”.

Iz tih razloga tužiteljica Begović je zatražila da Sud odobri “dodatno vještačenje optuženog Kondića”, s obzirom da Zakon o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) “predviđa mogućnost prekida postupka samo u slučaju oboljenja od duševne bolesti”.

U ZKP-u BiH stoji da će Sud prekinuti postupak i optuženog uputiti organu nadležnom za pitanja socijalnog staranja ukoliko kod optužene osobe – nakon učinjenja krivičnog djela – nastupi takva duševna bolest da nije sposobna učestvovati u postupku.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu, dok je Sudsko vijeće pojasnilo da će odluku o ovom prijedlogu donijeti naknadno, kao i o mogućnosti prekida postupka protiv Vinka Kondića.

 D.Dž.

This post is also available in: English