Članak

Podignuta optužnica za genocid u Srebrenici

11. Augusta 2010.00:00
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv četvorice bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske zbog genocida u Srebrenici.

This post is also available in: English

Franc Kos zvani “Slovenac” i “Žuti”, Stanko Kojić zvani “Geza”, Vlastimir Golijan i Zoran Goronja zvani “Zoka” terete se za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka tokom jula 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

U optužnici stoji da su Kos, Kojić, Golijan i Goronja “izravno i lično sudjelovali” u strijeljanju Bošnjaka zarobljenih nakon pada zaštićene zone Srebrenica u julu 1995. godine.

Tužilaštvo tvrdi da su oni zajedno s drugim pripadnicima Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima, te da su Kos i Kojić nakon masovnog ubistva muškaraca i dječaka tragali za preživjelima, koje su potom “ubijali hicima iz pištolja”.

Kako se navodi u optužnici, Kos je bio zapovjednik u Desetom diverzantskom odredu, te se koristio i imenom Branimir Manojlović. On je uhapšen u aprilu 2010. godine u Republici Hrvatskoj po potjernici Tužilaštva BiH, nakon čega je isporučen pravosudnim organima u našoj zemlji radi daljnjeg procesuiranja.

Krajem februara iste godine pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su po nalogu Državnog tužilaštva uhapsili Golijana, Goronju i Kojića.

Krivicu za sudjelovanje u strijeljanju muškaraca u Pilici priznao je pred Sudom BiH Marko Boškić, također bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda, nakon čega je osuđen na 10 godina zatvora.

Dražen Erdemović, još jedan bivši pripadnik istog odreda, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) priznao je krivicu za sudjelovanje u tom zločinu te je osuđen na pet godina zatvora.

Za ubistva Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo, pred Sudom BiH je u toku suđenje Momiru Pelemišu i Slavku Periću, bivšim pripadnicima komande Prvog bataljona Zvorničke brigade VRS-a.

A.A.

Povezani članci

This post is also available in: English