Članak

Bojadžić i ostali: Moguće ugrožavanje ljudskih života

2. Februara 2010.12:35
Državno tužilaštvo je podnijelo prijedlog Sudu BiH da se Nihadu Bojadžiću, osumnjičenom za zločine u Konjicu, produži pritvor za još tri mjeseca.

This post is also available in: English

Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, pojasnila je kako je prijedlog za produženje pritvora “osnovan” zbog opasnosti od bjekstva, mogućnosti utjecanja na svjedoke i saučesnike, te “stvarne prijetnje od narušavanja javnog mira”.

Odbrana se usprotivila prijedlogu, te predložila da Sud odredi Bojadžiću mjere zabrane.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u pritvoru je od novembra prošle godine, zbog sumnje da je učestvovao u napadu na selo Trusina (općina Konjic). Napad je izvršen, smatra Tužilaštvo, 16. aprila 1993. godine, a tom prilikom ubijene su 22 osobe – 19 civila Hrvata i tri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Budimir je naglasila da Bojadžić posjeduje državljanstvo Srbije, te da mu braća žive u Novom Pazaru, što “povećava bojazan od bjekstva”. Tužiteljica je u obrazloženju prijedloga također istakla da je osumnjičeni “upućivao prijetnje kako Tužilaštvu, tako i svjedocima”.

“Tužilaštvo je saslušalo svjedoka za kojeg smo tražili mjere zaštite, koje je Sud odobrio i dat mu je pseudonim B. Iskaz ovog svjedoka nije dostavljen Odbrani, jer bi čak i redigovan mogao ugroziti istragu i čak živote nekih osoba”, kazala je tužiteljica.

Edina Rešidović, braniteljica osumnjičenog, istakla je kako Bojadžić “nikada nije vršio utjecaj, niti ima strah od suđenja i dokaza”.

“Sudsko vijeće se ne može osloniti na redigovane iskaze, jer oni nisu provjereni. Mi kao Odbrana ozbiljno sumnjamo da su ti svjedoci ustvari učesnici zločina u Trusini, koji pokušavaju svoju odgovornost prebaciti na Bojadžića”, kazala je Rešidović.

Odbrana je također istakla da je Bojadžić bio u “sukobu” sa Zulfikarom Ališpagom, nekadašnjim komandantom jedinice “Zulfikar”, koji je 1. februara 2010. godine uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH zbog sumnje da je učestvovao u napadu na Trusinu.

“Nakon presude Seferu Haliloviću, koja je jasno ukazala na odgovornost Ališpage za zločine, postojala su nastojanja da se prikupe lažni svjedoci protiv Halilovića, i naš branjenik se usprotivio tome. Takvo ponašanje se ne može koristiti protiv njega”, dodala je braniteljica.

Halilovića, nekadašnjeg zamjenika komandanta Štaba Vrhovne komande ABiH, Tribunal u Haagu je u oktobru 2007. godine oslobodio krivice za zločine u selima Grabovica i Uzdol, u općinama Jablanica i Prozor.

Osim Ališpage, za zločin u Trusini osumnjičeni su još i Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, koji su u pritvoru od septembra 2009. godine, te Jusuf Hadžajlija i Nedžad Hodžić, koji se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Erna Mačkić


This post is also available in: English