Članak

Počela regionalna konferencija u Sarajevu

1. Septembra 2009.06:10
U Sarajevu počela regionalna konferencija “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”.

U Sarajevu je počela regionalna konferencija “Transparentnost pravosuđa i odgovornost medija”, koju organizuje Balkanska istraživačka mreža (BIRN) u BiH.

Na trodnevnoj konferenciji, od 1. do 3. septembra 2009. godine, pokušat će se naći način kako premostiti jaz između pravosudnih institucija, lokalnih vlasti i medija u regionu zapadnog Balkana.

“Naša namjera je da otvorimo prostor za razgovor o važnosti odgovornog, pravovremenog i objektivnog informisanja o procesima protiv optuženih za ratne zločine, kao i o potrebi za transparentnim radom pravosudnih organa pred kojima se ti procesi odvijaju. I jedno i drugo je važno kako bi javnost u regionu vratila povjerenje u pravosudni sistem i kako bi oni koji su do jučer bili žrtve najtežih kršenja ljudskih prava počeli vjerovati da pravda postoji”, kazala je u uvodnom govoru Nidžara Ahmetašević, urednica BIRN – Justice Reporta.

Prvi dan konferencije predstavnici pravosuđa u regionu govorili su o stečenim iskustvima u dugogodišnjem radu s medijima, te budućim planovima u radu na povećanju transparentnosti.

Učesnicima se prvo obratio John Hocking iz Ureda registrara Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), koji je podsjetio kako je transparentnost u radu ovog suda veoma važan dio njihovog naslijeđa, te da Tribunal već godinama nastoji objasniti svoj rad “zajednici kojoj služi”.

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, istakla je kako su od početka rada svjesni uloge medija i njihovog uticaja na javno mnijenje, te da su odmah odlučili “otvoriti vrata svojih sudnica”. Također je istakla da su mediji napravili “dobar iskorak” kada je riječ o ratnim zločinima.

“Medijima se moraju obezbijediti uslovi za rad. Nama je bitno da građani u BiH znaju šta se dešava u sudnicama Državnog suda. Naši građani imaju pravo na istinu i mi to poštujemo. Naša suđenja su javna i mediji su dobrodošli”, kazala je Kreso, te preporučila i drugim sudovima u državi da “uvedu praksu otvorenih vrata”.