Članak

Bundalo i ostali: Pomoć u nevolji

7. Aprila 2009.00:00
Svjedok Odbrane tvrdi da je optuženi Zeljaja prekinuo njegovo premlaćivanje u stanici policije u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Mustafa Hodžić, svjedok Odbrane drugooptuženog Neđe Zeljaje, ispričao je kako je u oktobru 1992. godine bio zarobljen “u prostorijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kalinovik”, gdje je, tvrdi, upoznao optuženog, koji mu se predstavio kao komandir policije.

“Bio sam zatvoren 21 ili 22 dana. Od toga pet ili šest su me ispitivali. Neđo Zeljaja je bio prisutan. Jedan dan je prekinuo moje premlaćivanje, kada mi je policajac gasio cigarete na prsima, rukama i u očima. Neđo me je izveo u kupatilo da operem krv”, prisjetio se svjedok.

Zeljaju, kao bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti Kalinovik, Tužilaštvo BiH tereti zajedno sa Ratkom Bundalom i Đorđislavom Aškrabom za zločine počinjene na području ove općine tokom 1992. i 1993. godine.

Prema optužnici, Zeljaja je učestvovao u hapšenju i mučenju civila koji su zatvarani u različitim objektima u Kalinoviku.

Hodžić se prisjetio i kako su mu tokom zatočenja “lisice bile na rukama 17 ili 18 dana”, te da su mu ih skidali samo “kada sam morao na nuždu”.

“Zeljaje nije bilo nekoliko dana, a kada se pojavio, rekao sam mu da ću poludjeti. On mi je odgovorio da njihovi koji su zatvoreni u Silosu kod Tarčina idu da rade. Rekao sam da bih i ja radio. Poslao me je da cijepam drva, a policajac me je čuvao”, kazao je svjedok.

Hodžić je dodao da mu je Zeljaja rekao da će ići i na razmjenu, te da ga je zaštitio kada su tražili da ga prebace u Kazneno-popravni dom Foča, govoreći da mu treba jer ima neke osobe za koje hoće da ga razmijeni.

Svjedok je “22. ili 23. oktobra 1992. godine” oslobođen u razmjeni.

Drugi svjedok Odbrane drugooptuženog Neđe Zeljaje bio je Nedžib Muhović i govorio je kako je grupama Bošnjaka s područja općine Foča “pomagao da prijeđu na drugu teritoriju”, ali je rekao i da ne poznaje Neđu Zeljaju.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. april 2009. godine.

This post is also available in: English