Članak

Potvrđena sedmogodišnja kazna Đorđislavu Aškrabi

28. Juna 2013.00:00
Sud BiH potvrdio je drugostepenu presudu kojom je Đorđislav Aškraba osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenih u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Sud BiH potvrdio je drugostepenu presudu kojom je Đorđislav Aškraba osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina počinjenihu Kalinoviku.

Trećestepeno vijeće potvrdilo je ovu presudu nakon što je odbacilo žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane.

Aškraba je proglašen krivim za nezakonito zatvaranje, pomaganje u ubistvima i odvođenje na prinudni rad civila bošnjačke nacionalnosti sa područja Kalinovika i Foče zatočenih u logoru “Barutni magacin”.

Drugostepenom presudom iz 2012. je utvrđeno da je Aškraba, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ove zločine počinio u julu i avgustu 1992. kao komandir straže koji je upravljao logorom.

Iz “Barutnog magacina” je, kako je navedeno u presudi, izvedeno više od 80 civila, koji su kasnije ubijeni na nekoliko lokacija, a neki se još vode kao nestali. Drugostepeno vijeće nije zaključilo da je optuženi znao da će izvedeni zarobljenici biti ubijeni.

Prvostepenom presudom iz 2009. godine Aškraba je bio oslobođen krivice, a drugostepenom osuđen, pa je zbog toga slučaj razmotrilo Trećestepeno vijeće.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English