Članak

Vuković i Tomić: Svjedok s pravnim zastupnikom

1. Aprila 2009.12:17
Odgođeno saslušanje Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića na suđenju dvojici optuženih za genocid u Srebrenici.

Na suđenju Radomiru Vukoviću i Zoranu Tomiću, optuženima za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH nije uspjelo saslušati planirane svjedoke – Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića, koji su pred Sudom BiH također optuženi za učešće u ubistvima Srebreničana u Kravici.

Tužilaštvo tereti Vukovića i Tomića, bivše pripadnike Drugog odreda Specijalne policije, da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju i ubistvima više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge Kravica u istoimenom selu.

Istoj jedinici pripadala su i dva svjedoka čije je saslušanje planirano na ovom ročištu.

Mitrović, koji je prvostepenom presudom proglašen krivim za genocid i osuđen na 38 godina zatvora, pojavio se u sudnici te odbio svjedočiti bez prisustva svog advokata.

“Rješenjem ovog suda, zabranjeno je korištenje svih saznanja iz ovog predmeta u postupku koji se vodi protiv vas. Dakle, imate imunitet za sve ono što kažete danas”, objasnio je Senadin Bektašević, predsjedavajući Sudskog vijeća, ali je Mitrović rekao da mu “nije ništa jasno”, te da “neće ništa bez pravnog savjetnika”.

Njegovo saslušanje pomjereno je za 8. april, kada će u sudnici biti prisutan i advokat Todor Todorović.

Miladin Stevanović, koji je nepravosnažno oslobođen optužbi za genocid u Kravici, nije se pojavio na ovom ročištu, iako je, prema Bektaševićevim riječima, “po evidenciji primio poziv”.

“Sud će ovog svjedoka privesti na glavni pretres, budući da nije opravdao svoj nedolazak”, kazao je Bektašević, te istakao da bi Stevanović mogao biti saslušan 9. aprila.

Suđenje Vukoviću i Tomiću nastavit će se 2. aprila 2009. godine, kada će se pred Sudom pojaviti novi svjedok Tužilaštva.