Članak

BIRN BiH predstavio novu publikaciju

11. Februara 2009.06:10
BIRN BiH i Fondacija Konrad Adenauer promovirali u Sarajevu publikaciju "Historija u sjeni senzacije – Regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića".

This post is also available in: English

Dana 10. februara u Sarajevu, BIRN BiH i Fondacija Konrad Adenauer predstavili su publikaciju “Historija u sjeni senzacije – Regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića”.

Publikacija donosi niz analiza, te monitoring medijskih napisa iz pet zemalja regiona u vrijeme neposredno nakon hapšenja Radovana Karadžića.

Na promociji su govorili Anisa Sućeska-Vekić, direktorica BIRN-a BiH, Lea Tajić, predstavnica Ureda Konrad Adenauer, Nidžara Ahmetašević, urednica BIRN – Justice Reporta, te Neđeljko Rudović, novinar BIRN-a iz Podgorice.

“Generalni zaključak publikacije jeste da se u vremenu odmah nakon hapšenja Karadžića pisanje odmiče od suštine priče i okreće senzacionalizmu. Ono što smo vidjeli kroz monitoring jeste da je i dalje u regionu prisutna politička propaganda u medijima… Također se može konstatovati da su mediji, zaokupljeni utrkom za ekskluzivnim vijestima, zaboravili žrtve, pa donekle i pravila profesije”, kazala je Nidžara Ahmetašević, urednica publikacije.

Rad na publikaciji počeo je već u septembru 2008. godine, dodala je Ahmetašević, a monitorisano je preko 1.000 članaka iz dvadesetak sedmičnih i dnevnih novina.

Predstavnica Fondacije Konrad Adenauer Lea Tajić izrazila je ponos što je njena organizacija učestvovala u ovom projektu, pojasnivši da “u naše vrijeme mediji stvaraju sliku u javnosti i u glavama ljudi, a u 11 dana koje smo analizirali, mediji su bili ti koji su kreirali istinu”.

Neđeljko Rudović, autor analize iz Crne Gore, govorio je o promjenama u tamošnjem društvu u odnosu na rane devedesete prošlog stoljeća, te period prije i nakon hapšenja Radovana Karadžića.

“Ovaj monitoring je dokaz promjene Crne Gore, jer 1991. godine Karadžić je bio heroj, a sada ga samo jedna mala, ali agresivna manjina podržava”, pojasnio je Rudović.

Publikacija je štampana na b/h/s i engleskom jeziku, donosi presjek pisanja najtiražnijih dnevnih i sedmičnih pisanih medija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Kosovu u 11 dana koliko je proteklo od hapšenja Radovana Karadžića pa do njegovog izručenja Haškom tribunalu u julu 2008. godine.

Sve analize su uradili novinari BIRN-a i to: Aleksandar Roknić iz Srbije, Neđeljko Rudović iz Crne Gore, Goran Jungvirt iz Hrvatske, Krenar Gashi s Kosova, te Merima Husejnović i Nidžara Ahmetašević, koja je ujedno i urednica publikacije.

Publikacija je dostupna i na web stranici.

    This post is also available in: English