Članak

Kujundžić: Zabava sa vojnicima

10. Decembra 2008.00:00
Dva svjedoka Odbrane Predraga Kujundžića govorila o zaštićenoj svjedokinji 2, koja optuženog tereti za silovanje.

This post is also available in: English

Svjedok Odbrane Branko Jošić, bivši inspektor krim-službe Vojne policije u Doboju, tvrdi da je Predrag Kujundžić krajem decembra 1992. godine doveo osobu 2 u njegov ured i kazao da je “siluju pripadnici Vojne policije”.

“Predrag je bio vidno ljutit i rekao mi je o njenim problemima. Kada sam upitao ženu ko ju je silovao, rekla mi je da to radi sva Vojna policija. Nije mi mogla ništa precizno reći, pa sam je poslao vani. Kada je izašla, krim-tehničari ispred su mi rekli da su tu osobu viđali svaku noć sa drugim vojnikom kako se zabavlja”, kazao je Jošić.

Tužilaštvo BiH tereti Predraga Kujundžića, bivšeg komandanta paravojne jedinice“Predini vukovi”, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općine Doboj tokom 1992. i 1993. godine.

Istom optužnicom Kujundžić se tereti za silovanje zaštićene svjedokinje 2, koja je u to vrijeme bila maloljetna. Svjedokinju 2, kako se navodi u optužnici, od juna do decembra 1992. godine Kujundžić je držao u ropstvu, prijeteći da će joj ubiti majku i sestru te ograničavao joj slobodu kretanja, silovao je i podvodio drugim vojnicima na liniji da je siluju.

Desetak dana kasnije, Jošić je dobio naredbu od brigade da ode do sela Bukovačke Čivčije, kako bi “provjerio da li vojska maltretira muslimanske civile u selu”.

“Otišao sam u selo i tamo se sastao sa nekoliko mještana. Oni su mi rekli da nemaju problema sa vojskom, nego sa ženskom osobom koja dovodi vojnike i voda ih po selu. Kada sam došao do kuće gdje su mi pokazali mještani, vidio sam dvije žene i jednu prepoznao kao osobu koja je bila kod mene”, dodao je Jošić.

O osobi 2 je govorio i svjedok Odbrane Milenko Bilić, koji je rekao da ju je upoznao u oktobru 1992. godine, ali je sa ovog svjedočenja javnost isključena zbog “zaštite identiteta osobe 2”.

Treći svjedok Odbrane, Vojo Narić, bivši policajac iz Doboja, svojim je iskazom pokušao dati alibi Predragu Kujundžiću za 19. juli 1992. godine. Kako je Narićrekao, toga dana je obilježavana sedmina od pogibije Predragovog brata Nenada.

“Tada sam isključivo kontaktirao sa Predragom, i sjećam se da su na sahrani bili pripadnici njegove jedinice, jer su nosili uniforme različite od ostale policije. Kasnije na sedmini – to je isto trajalo čitav dan i bilo je dosta naroda – sjećam se pripadnika Predine jedinice, i njega, da su stalno tu bili”, kazao je Narić.

Prema navodima optužnice, pripadnici jedinice “Predini vukovi” su 19. jula 1992. godine došli u logor “Perčin disko”, kada su zatvorenike izložili “višesatnom mučenju i nečovječnom postupanju”.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. decembar 2008. godine.

This post is also available in: English