Članak

Savić: Ekshumacije u Drinskom i Dušću

20. Novembra 2008.06:36

Vještak sudske medicine govorio o ekshumacijama u selima Drinsko I Dušće, gdje su nađena tijela Bošnjaka za čija se ubistva tereti Momir Savić.

Vedo Tuco, vještak sudske medicine, dao je svoj iskaz u korist Tužilaštva BiH, te kazao da je 26. aprila 2006. godine, “po nalogu tužilaštva u Goraždu”, predvodio ekspertni tim za ekshumaciju na lokaciji Pušin do, u blizini sela Drinsko, općina Višegrad.

“Bio sam prvi koji je ušao u taj prostor, i počeo sam da obilježavam površinu na kojoj se nalaze ostaci tijela. Odredio sam prostor od 200 metara, na kojem je bilo vidljivo otprilike deset skeleta na površini zemlje, koji su samo dijelom bili prekriveni rastinjem i biljem”, prisjetio se Tuco.

Tužilaštvo BiH tereti Momira Savića, bivšeg pripadnika Užičkog korpusa bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) a zatim komandira 3. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), za zarobljavanje i ubistva civila Bošnjaka u selima Drinsko i Dušće.

Vještak Tuco je pojasnio Sudskom vijeću da su tijela “prvo očišćena, a zatim uslikana i popakovana” i odnesena u Centar za obradu u Tuzlu, kako bi se uradila “reasocijacija tijela i DNK analiza”.

Tuco je pojasnio da je nakon toga identifikovano svih deset osoba.

“U ovom konkretnom slučaju, mi smo za sedam od deset žrtava mogli doći do sigurnog zaključka da je uzrok smrti nastao usljed strijelne rane, dok se za tri žrtve nije moguće izjasniti”, kazao je vještak.

Tuco, kako je pojasnio, nije bio prisutan na ekshumaciji u selu Dušće 2005. godine, kada su pronađena tijela triju ubijenih muškarca, ali je učestvovao u laboratorijskoj obradi posmrtnih ostataka.

“Lično sam vadio uzorke koji su slati na DNK analizu, te mogu reći da smo dobili povratne informacije i sada znamo da se radi o osobama po imenima Delija Nezir, Demir Osman i Ćosić Sadik”, rekao je Tuco i dodao da se kod ovih osoba nije moglo doći do zaključka o uzroku smrti.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Savić je rekao da “apsolutno nema učešća” u stradanju osoba koje su nađene u masovnim grobnicama.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. novembar 2008. godine, kada će Tužilaštvo početi sa izvođenjem materijalnih dokaza.

Povezani članci