Članak

Božić i ostali: “Staklena” optužnica

20. Oktobra 2008.16:54
Odbrane četvorice optuženih za zločin nad Srebreničanima počele sa iznošenjem završnih riječi.

Usvojoj završnoj riječi Odbrana Zdravka Božića je istakla da očekuje od Suda BiH da uvaži njihove argumente i oslobodi ga krivice koja mu se optužnicom Tužilaštva BiH stavlja na teret.

“Tužilaštvo BiH zatražilo je za nekoliko svjedoka imunitet, jer su bili svjesni da je optužnica na staklenim nogama i da neće biti dokazana, kao što se to pokazalo tokom suđenja”, kazala je braniteljica Dragica Glušac.

Prema navodima Odbrane, Tužilaštvo BiH je dalo imunitet osobama koje su zajedno sa optuženima bile pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) “kako bi ih zaštitilo od krivičnog gonjenja”.

Tužilaštvo BiH tereti Zdravka Božića, Mladena Blagojevića, Željka Zarića i Zorana Živanovića da su učestvovali u osiguranju autobusa kojima su Srebreničani bili prebačeni u školu u Bratuncu, gdje su bili izloženi maltretiranju, psihičkom i fizičkom zlostavljanju, te ubistvima.

Zatočenici iz škole u Bratuncu, navodi se u optužnici, prebačeni su u školu u Orahovac, općina Zvornik, gdje ih je većina ubijena.

Tužilaštvo je zatražilo da Božić bude osuđen na 35 godina zatvora.

“Svjedok PW1, koji je dobio imunitet, nije dao istinit iskaz. Rekao je da me je vidio kada je ubijeno četiri ili pet zatvorenika, a drugi svjedoci su potvrdilida to nije istina”, kazao je Božić obraćajući se Sudskom vijeću.

Optuženi je istaknuo da 14. jula 1995. godine “nije bio pred školom u Bratuncu”jer je bio dežurni u komandi Bratunačke brigade, i smatra da su to potvrdilineki svjedoci, te da stoji zapisano u dnevniku dežurstva.

“Niko od svjedoka nije rekao da sam učestvovao u osiguranju škole. Nikoga nisam zatvarao, ništa naređivao, niti pomagao nekome da počini krivično djelo. Neznam osnov tužbi protiv mene”, kazao je.

Božić se izvinio “svim žrtvama nesretnog rata”, tvrdeći da ni jednim svojim postupkom nije doprinio njihovom stradanju.

Braniteljica Glušac se tokom završne riječi osvrnula i na navode Tužilaštva BiH da su optuženi djelovali kao saučesnici ili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata.

“Saučesništvo ili postoji ili ne. Nikako se ne može nadopunjavati ili kombinovati sa udruženim zločinačkim poduhvatom, koji nema zakonsku utemeljenostu našem zakonodavstvu”, kazala je Glušac.

Sa završnom riječi počela je i Odbrana drugooptuženog Mladena Blagojevića, istaknuvšida je optužnica kojom se tereti njihov branjenik “protivrječna, nekoherentna ,bez konkretnog preciziranja kaznenog djela”.

“Navod da su optuženi odgovorni za postupke drugih nedopušten je jer niko od njih četvorice nije imao komandnu odgovornost. Bili su samo pripadnici Vojne policije Bratunačke brigade”, kazao je advokat Miroslav Ristić.

On se osvrnuo na iskaze četvorice zaštićenih svjedoka koji su od Tužilaštva BiH dobili imunitet, napominjući da je Odbrana protiv jednog podnijela krivičnu prijavu zbog davanja lažnog iskaza.

“Tužilaštvo BiH je dalo imunitet svjedocima zbog njihove uloge u ratnim dešavanjima, ali nisu dobili imunitet zbog davanja lažnog iskaza. Međutim,Tužilaštvo BiH nikada nije postupilo po krivičnoj prijavi, niti obavijestilo Odbranu da nema elemenata gonjenja”, kazao je Ristić.

Sa iznošenjem završne riječi Odbrana drugooptuženog nastavit će 20. oktobra2008. godine.