Članak

Kravica: Apstraktna optužnica

18. Jula 2008.08:18
Posljednje dvije Odbrane iznijele završnu riječ, negirajući genocid u Kravici, kao i učešće svojih branjenika u ubistvima Srebreničana.

Iznošenje završnih riječi Odbranâ jedanaestorice optuženih za genocid počinjen u Srebrenici okončano je tvrdnjama advokata Stojana Vasića da se u Kravici “desio zločin, a ne genocid”.

Vasić zastupa Miladina Stevanovića, koji je sa Milošem Stuparom, Milenkom Trifunovićem, Petrom Mitrovićem, Branom Džinićem, Aleksandrom Radovanovićem, Slobodanom Jakovljevićem, Veliborom Maksimovićem, Dragišom Živanovićem, Branislavom Medanom i Milovanom Matićem optužen za saučesništvo u genocidu, odnosno strijeljanje više od 1.000 zarobljenih srebreničkih civila u mjestu Kravica.

“Ne negirajući da se u Kravici desio zločin, Odbrana negira da se tu desio genocid”, rekao je Vasić, potkrepljujući ove navode nalazima vještaka demografa o “relativnom broju stradalih”, te tvrdnjom da kod optuženih nije postojala namjera, kao ni “svijest o postojanju plana za pogubljenje zarobljenika, o kojem na imaginaran način govori optužnica”.

Vasić se, između ostalog, osvrnuo i na nepravilnosti u optužnici, koju je nazvao “apstraktnom, bezličnom i bezimenom”. Tako je ovaj advokat istakao kako optužnica ne nudi odgovore o krivičnom djelu koje je počinjeno, niti o samim počiniocima, te da Tužilaštvo ne priznaje ni osnovnu činjenicu da je u Bosni i Hercegovini bio rat.

“Po optužnici, postoje samo naoružane srpske snage i sa druge strane zaštićena zona i civili. Kod takvog stanja nema rata, pa ne može biti ni ratnog zločina. Uz to, optužnica ne sadrži ime niti jedne žrtve, jer ako bi žrtve bile imenovane, Tužilaštvo bi bilo lišeno mogućnosti da ini broj optuženih, ini broj puta odgovara za smrt istih ljudi”, rekao je Vasić.

Branilac je, pored toga, istakao kako Miladin Stevanović nije učestvovao u zločinima koji se navode u optužnici, jer nije bio u Kravici u vrijeme ubijanja civila, te je predložio da mu Sud izrekne oslobađajuću presudu.

Isto je za Petra Mitrovića u završnoj riječi tražio advokat Todor Todorović, koji smatra da Tužilaštvo nije uspjelo van razumne sumnje dokazati njegovo učešće u zločinu koji mu se stavlja na teret. Todorović smatra da “nije dokazano” koje jedinice su učestvovale u ubistvima civila u Kravici.

“Dokazi govore da su tu došli vojnici sa različitih strana. Brojnim dokazima je također utvrđeno da su pripadnici Drugog odreda nakon ubistva stražara u Kravici otišli u Skelane”, rekao je Todorović.

Prema navodima optužnice, desetorica optuženih su bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, dok je Milovan Matić bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Todorović je istakao da je kod Mitrovića utvrđena “laka duševna zaostalost sa niskim koeficijentom inteligencije”, te je još i prije rata bio ograničeno sposoban za vojsku.

“S obzirom na ličnost mog branjenika, isključuje se postojanje objektivnih i subjektivnih uslova za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te izvršenju genocida. Optuženom se ne može staviti na teret znanje i sprovođenje plana”, istakao je Mitrovićev advokat.

Presuda za genocid u Srebrenici, kako je najavljeno ranije, bit će izrečena 29. jula 2008. godine.

Povezani članci