Članak

Kujundžić: Ruski rulet

27. Juna 2008.06:22
Svjedoci Tužilaštva BiH govorili o učešću Predraga Kujundžića i njegove jedinice Predini vukovi u zločinima počinjenim na području Doboja.

 

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se susreta sa Predragom Kujundžićem te zlostavljanja koje je pretrpio od juna 1992. do aprila 1993. godine, za vrijeme zatočeništva u logorima na području Doboja.

“Jednom prilikom je u prostoriju gdje sam zlostavljan ušao Predrag Kujundžić i pitao me hoću li s njim igrati ruski rulet. Prislonio mi je pištolj na glavu i opalio u prazno. Poslije toga me je udario po desnom obrazu i rekao ‘šteta'”, prisjetio se svjedok pod šifrom 6.

Predraga Kujundžića Tužilaštvo BiH tereti da je, kao komandant paravojne formacije “Predini vukovi”, učestvovao u progonu, okupaciji sela, pljački imovine, silovanju, stavljanju u ropstvo, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila tokom 1992. i 1993. godine na području Doboja.

U optužnici se navodi da je Kujundžić “neutvrđenog dana u toku 1992. godine” učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju svjedoka 6 u Centralnom zatvoru u Doboju.

“Sjećam se da su mi jednom naredili da se potpuno skinem. Tada je neki policajac uzeo kabal i udarao me toliko da sam počeo gubiti svijest. Na kraju je uzeo stolicu i njome me tukao”, rekao je svjedok 6.

Kazimir Barukčić, drugi svjedok Tužilaštva, bivši zatočenik logora “Perčin disko”, ispričao je zašto se po izlasku priključio policiji Republike Srpske.

“Moj brat je bio sa mnom u logoru i tu je, kada je odveden u živi štit, ranjen. S njim je ranjen policajac Zoran Dević, kojeg je on spasio. Kasnije je Dević pomogao da me oslobode i to tako što su me neki policajci pitali želim li izaći kao civil ili da im se priključim. Za civile tada nije bilo sigurno, pa sam odlučio da se priključim policiji”, rekao je Barukčić.

Barukčić je kazao da su “Predini vukovi” bili u sastavu policije u Doboju, teda su 1993. godine prešli pod “komandu vojske”.

Emsud Herceg, treći svjedok Tužilaštva, rekao je da su “Predini vukovi” u junu 1992. godine učestvovali u hapšenju civila u selu Bukovačke Čivčije, te odvođenju zatvorenika iz logora “Perčin disko” u živi štit.

“U ‘Perčin disko’ su 12. jula 1992. godine došle ‘Crvene beretke’ i ‘Predini vukovi’, izdvojili 50 zatvorenika i odveli nas u živi štit. ‘Predini vukovi’ su imali lica ofarbana bojama i nosili su tamnije maskirne uniforme”, istakao je Herceg.

U optužnici stoji da su zatvorenici iz logora “Perčin disko” odvedeni u živištit, te da ih je najmanje 16 poginulo.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. juli 2008. godine.