Članak

Gasal i ostali: Odgođeno suđenje

18. Juna 2008.08:01
Suđenje četvorici bivših pripadnika Armije BiH odgođeno zbog nedolaska svjedoka.

Svjedok kojeg je Tužilaštvo BiH pozvalo i planiralo saslušati na ročištu 18. juna nije se pojavio u sudnici, zbog čega je suđenje četvorici bivših pripadnika Armije BiH odgođeno do 25. juna 2008. godine.

Prema postojećem zakonu, između dva ročišta ne smije proći više od mjesec dana, ali je predsjedavajući sudija Davorin Jukić rekao da je u ovom slučaju “ipak riječ o razumnom roku”, te da “obnavljanje suđenja nije u interesu optuženih”.

Nijedna od strana u postupku nije imala primjedbe zbog probijanja roka.

Za ratni zločin protiv civila sa područja Bugojna, Tužilaštvo BiH tereti Nisveta Gasala, Musajba Kukavicu, Enesa Handžića i Senada Dautovića.

Handžiću i Dautoviću na teret se stavlja i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, odnosno ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema navodima optužnice, Gasal i Kukavica su od augusta 1993. do 19. marta 1994. godine bili odgovorni za funkcionisanje logora na stadionu “Iskra”, gdje je u nehumanim uvjetima bilo zatočeno više od 300 muškaraca Hrvata, koji su, između ostalog, odvođeni u živi štit na prve linije Armije BiH.

Handžić i Dautović su, stoji u optužnici, zajedno sa civilnim vlastima općine Bugojno i vojnim jedinicama Armije BiH, “učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se zarobljeni Hrvati zatvaraju, muče i ubijaju”.

Handžić, koji je, prema navodima optužnice, bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH, i Dautović, bivši komandant objedinjene komande Armije BiH za grad Bugojno, terete se i po komandnoj odgovornosti budući da nisu poduzeli mjere kako bi spriječili kaznena djela prema zatočenicima i kaznili počinitelje.