Članak

Kravica: Nezakonita procesna pozicija

28. Maja 2008.01:55

Odbrane svih 11 optuženih za genocid nakon pada Srebrenice nisu željele unakrsno ispitati Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića.

Branioci jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici, odrekli su se mogućnosti unakrsnog ispitivanja Petra Mitrovića i Miladina Stevanovića smatrajući da bi time povrijedili njihova prava.

Mitrovića i Stevanovića, dvojicu od 11 optuženih, unakrsno su trebale ispitati Odbrane u tri odvojena postupka, jer je na ročištu 21. maja ove godine Sud razdvojio predmet Kravica na procese protiv Miloša Stupara i drugih osam optuženih, Petra Mitrovića, te Miladina Stevanovića.

Ovo je učinjeno kako bi Odbrane svih optuženih mogle unakrsno ispitati Mitrovića i Stevanovića, koji su krajem juna 2005. godine dali iskaze Državnom tužilaštvu, govoreći o svom i učešću ostalih optuženih u ubistvu više od 1.000 Srebreničana u Kravici 13. jula 1995. godine, za šta Tužilaštvo tereti jedanaestorku. Sud je ove izjave prihvatio kao dokaze Optužbe.

“Odbrana poštuje pravo optuženog da se brani ćutanjem i nećemo koristiti pravo unakrsnog ispitivanja”, rekao je Stojan Vasić, jedan od branilaca Miladina Stevanovića, koji su na ovom ročištu trebali unakrsno ispitati Petra Mitrovića.

“Smatramo da se radi o nezakonitoj procesnoj poziciji i do sada nismo postavljali zahtjev za unakrsno ispitivanje, to ne želimo ni danas. Tek ako bi eventualno Tužilaštvo direktno saslušalo optužene, tada bismo ga mi unakrsno ispitali”, rekla je Ozrenka Jakšić, braniteljica Miloša Stupara.

Svi branioci su imali približno isti stav o svjedočenju optuženih, te su mnogi istakli i to da su njihove izjave uzete “suprotno odredbama zakona”, ili pak da su “nezakonito uvrštene u spis kao dokazi”.

Pred sami kraj suđenja, nakon što je Sudsko vijeće raspravilo i o drugim prijedlozima iznesenim na ovom ročištu, Borislav Jamina, branilac Branislava Medana, rekao je kako bi ipak htio unakrsno ispitati dvojicu optuženih i to “na okolnosti davanja izjave”.

Odbrane jedanaestorice optuženih od početka procesa su se protivile uvrštavanju izjava Mitrovića i Stevanovića u dokaze, tvrdeći da su one uzete na nezakonit način. Ove navode su tokom glavnog pretresa negirali prvi svjedoci Tužilaštva – Sabina Sarajlija, pravnica u Uredu registrara, te Siniša Radić, pravnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U nastavku sva tri ročišta, na zatvorenoj sjednici se raspravljalo o mjerama zaštite za svjedoka S4, čije je saslušanje Tužilaštvo predložilo na kraju dokaznog postupka. Sudsko vijeće je prihvatilo prijedlog tužioca smatrajući da je dao “valjane argumente zašto ovaj svjedok nije predložen ranije”, te imajući u vidu “važnost svjedoka”.

Prema onome što je rečeno u sudnici, radi se o osobi koja je “dobro upoznata sa dešavanjima u Kravici”, te je neposredni očevidac ubistava u ovoj zemljoradničkoj zadruzi.

Svjedoka S4 će Tužilaštvo direktno ispitati na zatvorenoj sjednici 29. maja 2008. godine, kada će biti prisutno svih 11 optuženih i njihovi branioci. Unakrsno ispitivanje, kako je saopćilo Sudsko vijeće, bit će obavljeno na odvojenim ročištima naredne sedmice.

Povezani članci