Članak

Mejakić i ostali: Svakodnevne torture

12. Maja 2008.00:00
Dodatni svjedoci Tužilaštva govorili o učešću trećeoptuženog u premlaćivanju logoraša u Omarskoj i Keratermu.

This post is also available in: English

Dva dodatna svjedoka Tužilaštva BiH, svjedočeći pod šiframa K055 i K056 protiv trojice optuženih za zločine počinjene u prijedorskim logorima, govorila su o učešću Duška Kneževića u zlostavljanju zatočenika tokom1992. godine.

“Tokom zatočenja u Keratermu često smo viđali Kneževića i Žigića kako izvode i tuku logoraše. Duća je uvijek dolazio u maskirnoj uniformi i mene je tukao prilikom ispitivanja. Kad smo 23. maja 1992. stigli u logor, znam da su nas sve postrojili uza zid i tukli. Tu je bio i Duća”, rekao je svjedok K056.

Zoran Žigić zvani Žiga osuđen je pred Haškim tribunalom na 25 godina zatvorazbog učešća u zločinima počinjenim u logorima Omarska i Keraterm.

Duško Knežević zvani Duća, Željko Mejakić i Momčilo Gruban zvani Čkalja terete se da su tokom 1992. godine učestvovali u ubistvima, silovanju, premlaćivanju i prisilnom zatvaranju Bošnjaka i Hrvata u logore Omarska i Keraterm.

Svjedok K056 je istakao da su logoraši tokom zatočenja u logoru Keraterm svakodnevno premlaćivani, te da su jednom prilikom natjerani da “pužu po pisti” i da se “međusobno tuku”.

“Sjećam se da me je Duća, naoružan automatskom puškom sa drvenim kundakom,htio udariti, ali pošto sam ga poznavao, podigao sam glavu u nadi da će me prepoznati. Kada me je vidio, udario je u glavu Sakiba Alića, koji je stajao kraj mene”, rekao je K055 i dodao da je u logoru Omarska samo tada vidio Kneževića.

Kako je istakao K055, od maja do augusta 1992. godine bio je zatočen u logoru Omarska, gdje su logoraši bili izloženi svakodnevnim torturama.

U optužnici stoji da je Knežević povremeno dolazio u logore Omarska i Keraterm,gdje je tokom 1992. godine učestvovao u premlaćivanjima zatočenih Bošnjaka i Hrvata.

Oba dodatna svjedoka Tužilaštva iskaze su dala uz zaštitu ličnih podataka,izmjenu slike, te povremena isključenja javnosti, koja je ročište pratila iz druge prostorije.

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 16. maj 2008. godine.

This post is also available in: English