Članak

Kravica: Krstić odbija svjedočiti

7. Maja 2008.00:00
Radislav Krstić, haški osuđenik, nije želio komunicirati sa Sudom BiH, niti svjedočiti u korist jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici.

This post is also available in: English

Radislav Krstić, kojeg je Tribunal u Haagu osudio na 35 godina za “pomaganje i podržavanje genocida” u Srebrenici, odbio je svjedočiti u korist jedanaestorice optuženih kojima se pred Sudom BiH sudi za genocid počinjen u julu 1995. godine u ovom dijelu Istočne Bosne.

Krstić, bivši komandant Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), nalazi se na izdržavanju kazne u Velikoj Britaniji, a odbio je da se pojavi u sali iz koje je putem videolinka trebao svjedočiti, kao i da sam objasni razloge zbog kojih ne želi dati iskaz.

“Čini se da svjedok odbija da svjedoči i da se pojavi u ovoj sali. On ne želi uopšte da ima komunikaciju s nama putem videolinka. Pismeno će se izjasniti zašto ne želi svjedočiti”, rekao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Sud je ipak uspio uspostaviti vezu sa predstavnicima britanske policije, koji su istakli kako Krstić tvrdi da želi “razgovarati sa svojim pravnim savjetnikom”.

Krstića su kao svjedoka predložile Odbrane Miloša Stupara, Milenka Trifunovića, Petra Mitrovića, Brane Džinića, Aleksandra Radovanovića, Slobodana Jakovljevića, Miladina Stevanovića, Velibora Maksimovića, Dragiše Živanovića, Branislava Medana i Milovana Matića.

Desetorica optuženih su, prema navodima optužnice, bili pripadnici Drugog odreda Specijalne policije, dok je Matić bio u VRS-u. Svi se terete da su 13. jula 1995. godine učestvovali u strijeljanju više od 1.000 zarobljenih Srebreničana u selu Kravica.

U nastavku suđenja raspravljalo se i o dokazima koje su neke od Odbranâ predložile kako bi pobijale dodatne dokaze Tužilaštva.

Tako je za sljedeće ročište, 15. maja 2008. godine, zakazano saslušanje dva svjedoka Odbrane Brane Džinića, te dva svjedoka Odbrane Miloša Stupara.

Povezani članci

This post is also available in: English