Članak

Mejakić i ostali: Još jedno ročište zatvoreno za javnost

24. Aprila 2008.00:00
Tokom rasprave o zaštitnim mjerama za dodatne svjedoke Tužilaštva BiH javnost je isključena sa suđenja.

This post is also available in: English

Nastavak suđenja trojici optuženih za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm zatvoren je za javnost zbog zaštite identiteta dodatnih svjedoka koje će Tužilaštvo BiH saslušati u narednom periodu, nakon što Odbrana trećeoptuženog završi sa izvođenjem svojih dokaza.

“Svi smo saglasni da se na zatvorenoj sjednici raspravlja o prijedlogu Tužilaštva BiH o dokazima replike i prijedlogu o zaštitnim mjerama dodatnih svjedoka”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Za ubistva, silovanja, premlaćivanja i prisilna zatvaranja Bošnjaka i Hrvata u logorima Omarska i Keraterm tokom 1992. godine Tužilaštvo BiH tereti Željka Mejakića, Momčila Grubana i Duška Kneževića.

Tužilaštvo BiH je iste zločine stavljalo na teret i Dušanu Fuštaru, koji je u aprilu 2008. godine priznao krivicu i potpisao sporazum sa Tužilaštvom, nakon čega ga je Sud BiH osudio na devet godina zatvora.

Mejakić, Gruban, Knežević i Fuštar prebačeni su 2006. godine iz Haaga u Sarajevo na daljnje procesuiranje pred domaćim pravosudnim organima. Suđenje im je počelo u februaru 2007.

Nastavak suđenja zakazan je za četvrtak, 24. april 2008. godine, kada će Odbrana Kneževića nastaviti sa izvođenjem dokaza.

This post is also available in: English