Članak

Mejakić i ostali: Isključena javnost

18. Aprila 2008.00:00
Saslušanje prvog svjedoka Odbrane Duška Kneževića na suđenju za zločine počinjene u logorima Omarska i Keraterm zatvoreno za javnost.

This post is also available in: English

U nastavku suđenja trojici optuženih za zločine u logorima Omarska i Keraterm, prvi svjedok Odbrane Duška Kneževića pod šifrom K0 54 svjedočio je na sjednici zatvorenoj za javnost.

“Prihvatili smo prijedlog Odbrane Kneževića da se saslušanje svjedoka K0 54 održi bez prisustva javnosti zbog informacija koje bi ovaj svjedok mogao otkriti”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Duško Knežević, Željko Mejakić i Momčilo Gruban se terete da su tokom 1992.godine učestvovali u silovanjima, ubistvima, premlaćivanjima i zatvaranju Bošnjaka i Hrvata u logore Omarska i Keraterm.

Za iste zločine tereti se i Dušan Fuštar, koji je tokom aprila 2008. godine sklopio sporazum sa Tužilaštvom BiH o priznanju krivice, nakon čega je Sud BiH razdvojio ova dva predmeta.

Mejakić, Gruban, Fuštar i Knežević prebačeni su iz Haškog tribunala 2006.godine u Sarajevo na daljnje procesuiranje pred domaćim pravosudnim organima. Suđenje im je počelo krajem februara 2007. godine pred Sudom BiH.

Prema postojećem rasporedu Suda BiH, suđenje Mejakiću, Grubanu i Kneževiću nastavlja se u četvrtak, 24. aprila 2008. godine.

This post is also available in: English