Članak

Gasal i ostali: Sud odobrio dodatne branioce

6. Februara 2008.00:00
Sud BiH odobrio angažiranje dodatnih branioca na suđenju četvorici optuženih za zločine nad Hrvatima u Bugojnu.

This post is also available in: English

Sud BiH je na statusnoj konferenciji na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, bivšim pripadnicima Armije BiH, prihvatio prijedlog Odbrane za angažiranje dodatnih branioca u ovom predmetu.

Senad Kreho, advokat optuženog Gasala, prijedlog za angažiranje dodatnih branioca je obrazložio riječima da se “radi o složenom predmetu u kojem će Tužilaštvo saslušati 81 svjedoka, dok je broj materijalnih dokaza između 1.500 i 1.600”.

Državno tužilaštvo smatra Gasala, Kukavicu, Handžića i Dautovića odgovornim za zločine nad civilima Hrvatima u Bugojnu počinjene 1993. i 1994. godine, tokom sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH.

U optužnici se navodi da je Gasal bio upravnik logora formiranog na fudbalskom stadionu “Iskra” u Bugojnu, a Kukavica komandir obezbjeđenja logora u kojem je u nehumanim uslovima bilo zatočeno oko 300 Hrvata.

Logorašima su, stoji između ostalog u optužnici, bile uskraćene hrana i medicinska pomoć, a boravili su i u neuslovnim prostorijama, te bili prisiljavani na rad u Bugojnu i na linijama bojišnice, gdje su bili izloženi kao živi štit, pri čemu su neki smrtno stradali, a neki ranjeni.

Handžića i Dautovića Tužilaštvo tereti za učešće u pljački imovine, zlostavljanju civila i zatvaranju u logore, te mučenju, ubistvima i prisiljavanju na prinudni rad.

Handžić je, prema optužnici, bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 307. brigade Armije BiH, te poslije pripadnik službe bezbjednosti Operativne grupe Zapad, dok je Dautović bio pripadnik Objedinjene komande Armije BiH, a jedno vrijeme i načelnik Stanice javne bezbjednosti Bugojno.

Nakon čitanja optužnica, koje su odlukom Sudskog vijeća ranije spojene u jedan predmet, tužiteljica Slavica Terzić je izjavila kako će Tužilaštvo dokazati da je ova četvorka “počinila krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, te ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika”.

Odbrana nije željela dati uvodnu riječ, zbog toga što “nisu znali” da je za ovo ročište to bilo predviđeno.

Nastavak suđenja je 13. februara 2008. godine.

This post is also available in: English