Članak

Kravica: Kartanje kod Pire u kafani

18. Oktobra 2007.21:30
Četiri svjedoka Odbrane Velibora Maksimovića govorila su o karakteru optuženog i njegovom kretanju po Skelanima u julu 1995. godine

Pred Sudom BiH iskaz su dala četiri svjedoka Odbrane Velibora Maksimovića, koji su govorili o susretima sa optuženim u Skelanima u julu 1995. godine, a neki od njih su se prisjetili i da ih je Dragiša Živanović pozvao na ispraćaj njegovom bratu u vojsku.

Velibor Maksimović i Dragiša Živanović nalaze se u grupi od jedanaest bivših pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići i Vojske Republike Srpske (VRS) za koje Tužilaštvo smatra da su 13. jula 1995. godine učestvovali u strijeljanju više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge u selu Kravica.

Goran Matić je do kraja juna 1995. godine bio pripadnik Specijalne policije Šekovići, kada je dobrovoljno napustio jedinicu. Prisjetio se kako je u julu iste godine viđao Velibora Maksimovića “Velju” u Skelanima.

“Velja se prvi sa mnom pozdravio nakon što sam napustio jedinicu. Često smo igrali karti kod Pire u kafani. On je volio društvo, volio je da popije i igra karti”, rekao je Matić, i još dodao da ga je “prije Petrovdana” Dragiša Živanović pozvao na ispraćaj brata u vojsku, ali on nije išao. Svjedok nije mogao precizirati kada je ispraćaj bio.

Blagoje Gligić zvani Pira često je Maksimovića viđao u svojoj kafani, te je potvrdio da je “volio igrati karti”. Prema Gligićevom iskazu, 12. jula 1995. godine, na Petrovdan, optuženi je bio kod njega na večeri.

Gligić se sjeća da je Živanović “imao neki ispraćaj 12. ili 13. jula”, te da mu je za tu priliku “poslao gajbu pive”.

Slobodan Maksimović, bivši pripadnik VRS-a, također je igrao karata sa Veliborom Maksimovićem, koji mu je daljnji rođak. On je istakao da, iako su obojica često bila na terenu, “grabili su svaku priliku” da kartaju.

Dragan Mijatović se sjeća da je 11. jula 1995. godine, kada se vraćao s posla, sa “Veljom” popio pivu ispred prodavnice u Skelanima, a nakon toga je Maksimović otišao “na dežuru u jedinicu”.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok se nije mogao sjetiti koga je sreo 13. jula nakon povratka s posla, a na pitanje tužioca da li je susret sa Maksimovićem 11. jula 1995. godine jedini događaj kojeg se sjeća iz tog perioda, odgovorio je potvrdno.

Na sljedećem ročištu, 1. novembra 2007. godine, Odbrana Dragiše Živanovića će pozvati deset svjedoka.

Povezani članci