Članak

Kravica: Najpoštenija duša u kraju

10. Oktobra 2007.23:12
Svjedoci Odbrane govorili su o ličnosti Aleksandra Radovanovića, opisujući kako je spasio kćerku komšinice Bošnjakinje u maju 1992. godine.

Četiri svjedoka Odbrane dala su izjave govoreći o ličnosti Aleksandra Radovanovića, jednog od 11 optuženih za genocid koji je počinjen nad Bošnjacima nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Iskazi bi trebali pomoći u “osvjetljavanju humanih crta njegovog karaktera”, objasnio je branilac ovog optuženog Dragan Gotovac.

Radmila Savić, Marko Katanić, Nada Savić te Tankosava Savić govorili su o istom događaju koji se desio početkom maja 1992. godine, “najvjerovatnije 8. ili 9. maja”.

Svi svjedoci su stanovnici sela Liješće, i bliže ili dalje komšije porodice Radovanović. Prema njihovim iskazima, u selu Liješće, u kojem su 1992. živjeli Srbi i muslimani, početkom maja te godine došlo je do “borbi” i “pucnjave”. Aleksandar Radovanović je u to vrijeme bio policajac, tvrde svjedoci.

Zbog pucnjave stanovništvo se sakupilo na jednom mjestu u selu. Među okupljenim je bila i Sejdefa Ljeskovica, koja je plakala “jer je njena kći ostala u kući ili u šumi”.

“Aco je rizikovao svoj život i otišao s njom da nađu dijete. Našli su ga i doveli”, ispričala je Radmila Savić a kasnije su isto ponovili i ostali svjedoci.

Prema iskazima ovih svjedoka, dio muslimanskog stanovništva tada je zatražio pomoć u kući Ljubiše Radovanovića, oca optuženog, koji ih je čamcem prevezao u Srbiju.

Marko Katanić ispričao je i kako je Aleksandar Radovanović pomogao da se ukopa Alija Ljeskovica, koji je tih dana ubijen.

“To je najpoštenija duša u našem kraju”, rekao je Katanić.

Svjedoci su Radovanovića poznavali “od malih nogu” i o njemu mogu reći “samo najbolje”.

Tankosava Savić takođe je opisala dobrotu optuženog: “Kad god je naišao autom, stao bi da neko sjede, nije birao nacije.”

Na pitanje tužioca da li je Radovanović početkom maja 1992. nosio oružje, Tankosava Savić je odgovorila da “nije gledala naoružanje”.

Nakon ovih svjedočenja, sudija Hilmo Vučinić zatražio je od Odbranâ da se izjasne o razlozima zbog kojih su predložena četiri vještačenja, odnosno da objasne koje činjenice žele potvrditi ili osporiti tim vještačenjima.

Branioci su objasnili da je vještak koji bi vještačio odnose policije i vojske potreban radi utvrđivanja “strukture policije i načina komandovanja”. Nalaz demografskog vještaka u vezi je sa pravnom kvalifikacijom genocida. U tom dijelu Odbrana je predložila čitanje transkripta saslušanja prof. dr. Svjetlane Radovanović, koja je pred MKSJ-om saslušana kao vještak na suđenju Vidoju Blagojeviću (osuđen na 15 godina zatvora) i Draganu Jokiću (osuđen na devet godina).

Vještak građevinske struke trebao bi dati objašnjenja o izgledu objekta u Kravici i građevinskom materijalu nađenom u grobnicama u Glogovi i Jadru. Odbrana nije precizirala šta očekuje od nalaza patologa forenzičara.

Tužilac Ibro Bulić naglasio je da Odbrana treba istaći koji su zaključci do kojih je došao dr. Vedo Tuce, patolog forenzičar kojeg su pozvali i već saslušali, “sumnjivi”.

“Insistiram da Odbrane imaju toliko ozbiljnosti da precizno iznesu šta žele pobiti ili dokazati ovim vještačenjima”, rekao je tužilac.

Suđenje će se nastaviti 11. oktobra 2007. godine, saslušanjem još pet svjedoka.

Povezani članci