Članak

Mejakić i ostali: Naredba o osnivanju logora Omarska

3. Oktobra 2007.00:00
Prvi materijalni dokaz Tužilaštva BiH protiv “Prijedorske četvorke” jeste naredba o osnivanju logora Omarska sa potpisom Sime Drljače.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo počelo je sa izvođenjem materijalnih dokaza protiv četvorice optuženih za zločine počinjene nad civilima zatočenim u logorima Omarska i Keraterm. Prvi dokaz koji su predložili jeste pisana naredba o osnivanju logora Omarska koju je 31. maja 1992. godine potpisao bivši načelnik Stanice javne bezbjednosti Prijedor preminuli Simo Drljača.

Ovom naredbom se nekadašnji kompleks rudnika Ljubija u Omarskoj pretvara u “sabiralište za uhapšena lica”. Također je naređeno da se čitav kompleks treba ograditi žicom i minirati, te da rad sa “uhapšenim licima mora biti u skladu sa situacijom”, kao i da Uprava rudnika treba angažirati zaposlene na poslovima “koji će im se naknadno dodijeliti”.

Za zločine koji su se dešavali unutar ovih logora Haško tužilaštvo je optužilo i Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića. Na zahtjevistog tužilaštva, predmet Mejakić i ostali upućen je na daljnje procesuiranje u Sarajevo.

Prema navodima optužnice, logor Omarska je formiran krajem maja 1992. godine, a u njemu je bilo zatočeno oko 3.000 Hrvata i Bošnjaka. U isto vrijeme je formiran logor Keraterm, u sklopu nekadašnje fabrike keramičke opreme. Ova dva logora su rasformirana u augustu 1992. godine, nakon što su ih obišli strani novinari. Logoraši su potom prebačeni u logore Trnopolje i Manjača.

Prvooptuženi Željko Mejakić je, kako stoji u optužnici, od 24. maja do 30.augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska, Momčilo Gruban zvani Čkalja bio je komandir smjene straže, dok je Dušan Fuštar u istom periodu bio jedan od trojice komandira straže u logoru Keraterm.

Prema riječima svjedoka i navodima optužnice, Duško Knežević je povremeno dolazio u logor Keraterm, gdje je “učestvovao u svakodnevnom mučenju i premlaćivanju zatvorenika”.

Na prijedlog Sudskog vijeća, nastavak izvođenja materijalnih dokaza zakazan je za petak, 5. oktobar, do kada se Tužilaštvo BiH i Odbrane trebaju usuglasiti o materijalnim dokazima koje obje strane prihvaćaju kao utvrđene činjenice.

“Vijeće je odlučilo da se u toku dana dogovorite oko kojih dokaza ste suglasni,te da definišete dokaze na koje imate neke prigovore”, rekao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilaštvo je trebalo saslušati još jednog svjedoka, koji se nije pojavio na ročištu. Javnost nije upoznata sa razlozima nedolaska ovog svjedoka.

Nastavak suđenja je zakazan za 4. oktobar, kada će Tužilaštvo saslušati jošj ednog svjedoka.

This post is also available in: English