Članak

Kravica: Stevanović prekinuo štrajk glađu

3. Oktobra 2007.00:00
Pred Odjelom za ratne zločine nastavljeno je iznošenje dokaza Odbrane jedanaestorice optuženih za genocid.

This post is also available in: English

Miladin Stevanović, jedan od jedanaestorice optuženih za strijeljanje oko 1.000 zarobljenih Bošnjaka u selu Kravica kod Srebrenice, nakon 22 dana prekinuo je štrajk glađu i pojavio se na ročištu. Petar Mitrović i Branislav Medan i dalje štrajku i već šesti put odbili su doći u sudnicu.

Štrajk pritvorenika kojima se sudi pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH a koji su boravili u Kazneno-popravnom zavodu Kula počeo je 10. septembra. Prošle sedmice pritvorenici, njih 30, uputili su pismo Sudu kojim odbijaju ljekarsku pomoć u zdravstvenoj ustanovi koju je odredio Sud.

Nakon toga, Sud je donio odluku da rasporedi pritvorenike iz Kule u drugepritvorske jedinice širom BiH. Za sada su njih šestorica prekinula štrajk glađu. Medan i Mitrović se trenutno nalaze u pritvorskoj jedinici u Doboju, a Miladin Stevanović u Tuzli.

Sudsko vijeće je još jednom odbilo zahtjev Odbrane Petra Mitrovića da se razmotri da li je optuženi sposoban pratiti suđenje s obzirom na posljedice navodnog izgladnjivanja.

“Da li će on prestati uzimati hranu, to je njegov slobodan izbor i svjestan je da može trpjeti posljedice”, rekao je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća, dodavši da optuženi “štrajkom ne postiže ništa osim što odugovlači proces”.

Tužilaštvo smatra da je 10 bivših pripadnika Specijalne policije i jedan Vojske Republike Srpske sudjelovalo u počinjenju genocida nad Bošnjacima iz Srebrenice u julu 1995. godine. Prema navodima optužnice, njih 11 je 13. jula u večernjim satima učestvovalo u strijeljanju muškaraca zatočenih u hangaru u selu Kravica.

Saslušana su još tri svjedoka Odbranâ zajednička za sedmoricu optuženih. Sva tri svjedoka su svojim iskazima optuženima ponudili alibi.

Svjedok Lazo Đurić je rekao da je 13. jula 1995. “oko 23 sata” u Skelanima sreo Miladina Stevanovića i Milenka Trifunovića. Također je rekao da ga je “tih dana”Dragiša Živanović pozvao na ispraćaj njegovog brata u vojsku, ali, i pored insistiranja Tužilaštva, nije mogao precizirati datum kada je navodni ispraćaj bio.
Tužilac Ibro Bulić je uložio prigovor na kompletan iskaz ovog svjedoka.

Radenko Mijatović je rekao da je 13. jula “u večernjim satima” ispred svoje kuće u Skelanima vidio Miladina Stevanovića “sa još dvojicom vojnika”.
Ivan Savić, koji je rekao da je 1995. godine živio “u kući pored magistralnog puta Bratunac – Skelani”, prisjetio se kako je 13. jula oko 23 sata pored njegove kuće prošao vojni kamion Specijalne policije te “otišao prema Skelanima”.
Na sljedećem ročištu, kojeje zakazano za 4. oktobar, Odbrane će saslušati još četiri svjedoka.

Povezani članci

This post is also available in: English