Članak

Kravica: Jeziva atmosfera u Potočarima

11. Jula 2007.06:35
Prvi svjedok Odbranâ jedanaestorice optuženih za genocid u Srebrenici, govorio je o dešavanjima u Potočarima u julu 1995. godine.

Pred Sudom BiH iskaz je dao prvi svjedok Odbranâ jedanaestorice bosanskih Srba optuženih za genocid počinjen nakon pada zaštićene enklave Srebrenica u julu 1995. godine.

Srbislav Davidović tvrdi da se 12. jula 1995. godine, kao predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bratunac, sastao sa današnjim haškim bjeguncem generalom Ratkom Mladićem, “muslimanskom delegacijom i predstavnicima UNPROFOR-a”.

“Sastanak je vodio Mladić, a tema je bila dogovor sa delegacijom muslimana o rješavanju statusa oko 20.000 civila koji su bili u Potočarima”, rekao je svjedok, pojasnivši da se radilo o ”grupi žena, djece i starih ljudi koji su došli u Potočare nakon pada Srebrenice”.

“Mladić je ponudio da ostanu tu, garantujući im bezbjednost i slobodu, ali oni su isključivo htjeli da idu prema Tuzli i Kladnju”, rekao je Davidović.

Svjedok tvrdi da je i sam nakon toga otišao u Potočare, kako bi civilima “obezbijedio vodu i hranu”, prilikom čega je primijetio da među “izmučenim ljudima” vlada “teška i jeziva atmosfera”.

O onome što se desilo u Kravici 13. jula 1995. – strijeljanju oko 1.000 Bošnjaka – svjedok tvrdi da je saznao dan kasnije, “kada su ga posjetili direktori zemljoradničke zadruge”.

“U kancelariju su mi došli Jovan i Dragan Nikolić i ispričali da se desio masakr i da je ubijeno nekoliko stotina ljudi”, kazao je Davidović i dodao da ništa nije poduzimao jer “nije imao ovlaštenja”.

Dodao je kako je naknadno “čuo” da su tijela ubijenih iz Kravice uklonili radnici komunalnog preduzeća, ali ne zna po čijem nalogu.

“Ne znam ko im je to naredio. Vjerovatno vojska”, dodao je Davidović.

Tužilaštvo smatra da je 11 optuženih, koji su bili pripadnici Specijalne policije Šekovaćkog odreda, učestvovalo u odvođenju oko 1.000 Bošnjaka, njihovom zarobljavanju u skladištu u selu Kravica, te potom i strijeljanju.

Prilikom ispitivanja prvog zajedničkog svjedoka Odbranâ, Sudsko vijeće moralo je više puta intervenisati konstatujući da “ovakav način ispitivanja uzrokuje probleme”.

“Na ovom ročištu smo imali situaciju da jedan branilac ispituje direktno, dok je ispitivanje ostalih branilaca više ličilo na unakrsno. S druge strane, Tužilaštvo je kroz unakrsno pokušavalo vršiti direktno ispitivanje”, rekao je predsjedavajući Hilmo Vučinić.

Sudija Vučinić je dodao da Vijeće razmišlja o “uvođenju vremenskog ograničenja za ispitivanje”, čemu je razlog, kako je obrazložio, što je unakrsno ispitivanje Tužilaštva trajalo duže od direktnog ispitivanja Odbranâ.

“Ne može unakrsno ispitivanje trajati duplo duže od direktnog. Tu nešto nije u redu!”, konstatovao je predsjednik Vijeća.

Vijeće je intervenisalo i tvrdnjama da pitanja tužioca izlaze iz okvira direktnog ispitivanja, upozorivši tužioca Kwai Hong Ipa da “ne miješa predmete Božić i Kravica”, na kojima zastupa Državno tužilaštvo.

“Nemojte ovdje i preko ovoga svjedoka pokušavati saznati one činjenice koje vas zanimaju za predmet Božić”, rekao je predsjedavajući Sudskog vijeća odnoseći se na suđenje četvorici optuženih za zločin počinjen u Bratuncu također nakon pada Srebrenice.

Suđenje će biti nastavljeno 18. jula 2007. godine, kada je planirano da Odbrane, putem video linka, unakrsno ispitaju Roberta Frankena, jednog od komandanata Holandskog bataljona UNPROFOR-a koji je bio stacioniran u Potočarima 11. jula 1995, a čiji iskaz je Tužilaštvo pročitalo u toku glavnog pretresa.

Povezani članci