Članak

Ramić: Vojna saznanja o zločinu u Hlapčevićima

21. Juna 2007.07:24
Bivši pripadnici Teritorijalne odbrane Visoko svjedočili su u korist Niseta Ramića.

Dvojica bivših komandanata Teritorijalne odbrane iz Visokog dala su iskaz kao svjedoci Odbrane na suđenju Nisetu Ramiću – jedan govoreći da je znao da se zločin u Hlapčevićima desio, drugi tvrdeći da nije.

Državno tužilaštvo smatra da je Niset Ramić, kao pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Visoko, sa drugim pripadnicima iste formacije, u junu 1992. godine učestvovao u akcijama razoružavanja srpskog stanovništva u naseljima Viljenjak, Kalotići, Hlapčevići i Paljike.

U optužnici stoji da je Ramić 20. juna 1992. godine u naselju Hlapčevići, tokom razoružavanja, ubio četiri i ranio dvije osobe srpske nacionalnosti.

Kadir Jusić, bivši komandant Općinskog štaba TO-a Visoko, govorio je o akciji “razoružavanja Srba” 1992. godine.

“Angažovao sam sve što je bilo u Općinskom štabu Visoko kako bismo deblokirali put prema Zenici i oduzeli oružje. U Zimču sam poslao grupu vojnika, u oklopnom vozilu i sa zvučnicima, da pozovu ljude na predaju oružja, ali su oni na njih tada otvorili vatru”, rekao je Jusić, dodavši da je “čuo za ubistva civila”, ali da o tome “ništa ne zna jer su to bila zaduženja pomoćnika”.

“Kasnije sam saznao da su ubijene četiri osobe, ali ne znam da li su bili civili ili su bili u uniformi. Nisam imao vremena da istražujem, a i to je bilo u zaduženju mog pomoćnika. Nezvanično sam saznao da je za to odgovoran Ramić i da je upućen u Kazneno-popravni dom Zenica na daljnje ispitivanje”, rekao je Jusić.

Mustafa Hasečić, bivši pomoćnik komandanta za obavještajne poslove Općinskog štaba TO-a Visoko, tvrdi da nije znao za zločin u Hlapčevićima.

“Moj posao je bio da proučavam neprijatelje, a u tom trenutku sam bio na drugom položaju i nisam znao šta se tamo dešava”, rekao je Hasečić.

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, nije imala pitanja za svjedoke Odbrane.

Nastavak suđenja je 29. juna 2007. godine, kada će Odbrana ispitati svoja posljednja dva svjedoka.