Članak

Prijedorskoj četvorci odgođeno suđenje

16. Januara 2007.00:00
Suđenje četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima je odgođeno zbog bolesti jednog od advokata.

This post is also available in: English

Suđenje četvorici optuženih za zločine u prijedorskim logorima tokom 1992. godine odgođeno je zbog bolesti advokata prvooptuženog Željka Mejakića.

“Advokat Jovan Simić je lošeg zdravstvenog stanja te zbog toga nije pristupio na današnje ročište”, obrazložio je predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić.

Pred Sudskim vijećem pored izostanka advokata Jovana Simića u sudnicu nisu pristupili ni optuženi Željko Mejakić, Dušan Fuštar, Duško Knežević i Momčilo Gruban.

“Svi optuženi su odbili uzeti hranu 15. januara te izjavili da do daljnjeg odbijaju dolazak na Sud”, rekao je sudija Šaban Maksumić.

Tužilaštvo četvoricu optuženih tereti za učestvovanje u premlaćivanju, mučenju, silovanju i ubistvima zatvorenika tokom 1992. godine u logorima Omarska i Keraterm.

Prvooptuženi Željko Mejakić je u periodu od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska, gdje je Momčilo Gruban, zvani Čkalja, bio komandir smjene straže, tvrdi Tužilaštvo.

U logoru Keraterm Dušan Fuštar je u periodu od 24. maja do 30. augusta 1992. godine bio jedan od trojice komandira straže, dok je Duško Knežević povremeno dolazio u logor, i prema izjavama svjedoka, učestvovao u premlaćivanju zatvorenika.

Logor Omarska i Keraterm su zatvoreni krajem 1992. godine, nakon posjete stranih novinara, a dio zatvorenikaje prebačen u logor Trnopolje i na Manjaču.

Sva četvorica optuženih su 9. maja 2006. godine, prema izlaznoj strategiji Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, prebačeni na procesuiranje pred Sudom BiH. Optuženica je potvrđena 17. jula 2006. godine, a sva četvorica optuženih su se izjasnili da se ne osjećaju krivima.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. januar kada bi Tužilaštvo trebalo saslušati prve svjedoke.

This post is also available in: English