Članak

Svjedočili saborci Dragana Damjanovića

4. Decembra 2006.00:48
Dva bivša saborca Dragana Damjanovića našli su se pred Sudom BiH kao svjedoci odbrane optuženog za zločine u blizini Sarajeva.

Ognjen Sikiraš i Branislav Kutlača, bivši saborci optuženog Dragana Damjanovića, kazali su Sudu BiH dao ptuženi nije kriv za ubistvo petorice zarobljenika u julu 1992.godine.

Sikiraš i Kutlača, koji su se pojavili u svojstvu svjedoka odbrane, govorili su o prvoj tački optužnice kojom se Damjanović tereti da je u julu 1992. godine iz logora «Bunker» u Vogošći odveo civile Bošnjake na prinudne radove u blizini brda Žuč odakle je izdvojio petoricu, odvezao ih kamioniom prema borbenim linijama i ubio.

Međutim ovi svjedoci, koji su saoptuženim bili u Vojsci Republike Srpske (VRS), su rekli kako Damjanović nije kriv za ubistvo ovih ljudi, dodavši da je izvjesni Boro Radić bio «glavni».

«Boro je došao i naredio Damjanoviću da dovede pet civila kako bi zakopali konja koji je naletio na minu što je ovaj i uradio», kazao je Ognjen Sikiraš, koji je taj dan bio saoptuženim u rovu na brdu Žuč.

Sikiraš tvrdi da je nakon što je doveo civile Damjanović otišao kući.

«Nisam vidio šta se s tim ljudima desilo», dodao je svjedok.

Svjedok Branislav Kutlača je imao kontradiktoran stav u vezi istog događaja rekavši da optuženi nije napuštao rov toga dana.

Kako kaže Kutlača, koji se nalazio u rovu nedaleko od onog u kojem su bili optuženi i svjedok Sikiraš, taj dan je vidio Boru Radića sa pet civila koje je odveo da zakopaju konja.

«Nisam sa njima vidio Damjanovića, ali znam da je taj dan bio u rovu do moga», kazao je Kutlača.

Također, ova dva svjedoka rekli su Sudu BiH kako su znali da je postojao još jedan Dragan Damjanović koji se često pojavljivao sa izvjesnim Mićom Četnikom, ali da to nije osoba koja se nalazi u sudnici.

Nastavak suđenja je 12.decembra 2006. godine kada će Tužilaštvo i odbrana iznijeti završne riječi.