Članak

Mejakić i drugi: Odgođena još jedna statusna konferencija

14. Novembra 2006.00:00
Zbog bolesti tužioca datum početka suđenje prijedorskoj četvorci još uvijek nepoznat.

This post is also available in: English

Pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH još jednom je odgođena statusna konferencija prije početka suđenja Željku Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću.

Sva četvorica su 9. maja ove godine prebačena iz pritvora Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) na Sud BiH u Sarajevu.

Statusna konferencija je drugi put odgođena zbog bolesti tužioca Petera Kidda.

Na posljednjoj održanoj konferenciji, Tužilaštvo je tražilo od Suda da se izjasni oko prihvatanja činjenica već utvrđenih pred Tribunalom u Hagu, čemu se odbrana protivila.

Sud BiH je u julu potvrdio prilagođenu optužnicu protiv četvorke koja se tereti za zločine počinjene u prijedorskim logorima 1992. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ovu četvoricu tereti da su od aprila do kraja 1992. godine na području općine Prijedor nad nesrspkim stanovništvom počinili zločin protiv čovječnosti.

U optužnici se navodi da je u tom periodu sa područja općine Prijedor «u okviru širokog i sistematičnog napada» više od 7.000 civila sistematski zatvarano u logore Omarska, Keraterm i Trnopolje «gdje su držani u nehumanim uslovima i bili podvrgnuti teškom fizičkom, psihičkom i seksualnom zlostavljanju», te da su mnogi od njih i ubijeni.

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi «direktno učestvovali u tim zlostavljanjima i progonima» nesrba.

Sva četvorica optužuju se za «udruženi zločinački poduhvat».

Optuženi su se dobrovoljno predali u toku 2002. odnosno 2003. godine, nakon čega su prebačeni u pritvorsku jedinicu Scheveningen u Hagu.

Tamošnje Tužilaštvo je prošle godine tražilo da se predmet prebaci u Sarajevo obrazlažući zahtjev da su djela za koje se optuženi terete «dovoljno teška da se za njih sudi pred Međunarodnim sudom», ali ne može ih se okarakterisati kao «toliko teška da nalažu suđenje pred Međunarodnim sudom».

Naredna statusna konferencija zakazana je za 29. novembar.

This post is also available in: English