Članak

Kravica: Još jedan svjedok prepoznao Miloša Stupara

15. Septembra 2006.00:00
U nastavku suđenja jedanaestorici optuženih za genocid u Srebrenici, još jedan svjedok Tužilaštva rekao da je vidio Miloša Stupara u Sandićima 13. jula 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Danilo Zoljić je prepoznao Miloša Stupara u sudnici i rekao da ga je vidio u Sandićima 13. jula 1995. godine, ali ga nije doveo u vezu sa stradanjima Bošnjaka u Kravici, o čemu je, tvrdi ovaj svjedok, «čuo putem medija».

Zoljić je u julu 1995. godine bio komandant Posebne jedinice policije Stanice javne bezbjednosti (PJP SJB) u Zvorniku. Kako je ispričao u sudnici, 11. jula 1995. godine je po naredbi Dragomira Vasića, načelnika SJB, uputio pripadnike Prve čete PJP na područje Potočara.

Sam svjedok je u Potočare stigao narednog dana, 12. jula, gdje se sastao sa Ljubišom Borovčaninom, komandantom Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, i Radetom Čuturićem.

Svjedok tvrdi da je u to vrijeme mislio da Čuturić obavlja funkciju zamjenika komandanta Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, a da mu je od ranije poznato da je Miloš Stupar komandant Odreda.

«Mi smo se uvijek tako pozdravljali, ‘gdje si komandante'», prisjetio se svjedok, te dodao da je u maju i junu 1995. godine Čuturić obavljao funkcije komandanta.

Optužnica koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv desetorice pripadnika Specijalne policije i jednog pripadnika Vojske Republike Srpske, Miloša Stupara tereti da je, kao komandant Drugog odreda Specijalne policije Šekovići, odgovoran za radnje svojih podređenih koji su u njegovom prisustvu ubijali zarobljenike.

Zoljić kaže da se sjeća kako su pripadnici Prve čete PJP-a i Drugog odreda Šekovići, bili zaduženi za obezbjeđivanje puta Sandići – Konjević Polje.

Svjedok je rekao da je 13. jula 1995. godine u Sandićima na obližnjoj livadi vidio «veću grupu» Bošnjaka koji su se predali, te pripadnike njemu nepoznate vojske koji ih čuvaju.

Također je istakao da su pripadnici Drugog odreda Šekovići konstantno dovodili nove grupe civila koji su se predavali.

Istoga dana, 13. jula, svjedok je oko 11 sati ujutro vidio i Miloša Stupara ali kako kaže «Samo su se pozdravili».

«Nakon toga sam se vratio u Zvornik a od Radoslava Stuparevića, zamjenika komandira Prve čete, sam saznao za incident u Kravici», rekao je svjedok aludirajući na slučaj kada je jedan od zarobljenih Bošnjaka oteo pušku i ubio policajca Specijalne policije iz Šekovića, o čemu su govorili prethodni svjedoci.

Svjedok je također ispričao da se 15. jula 1995. godine, na poziv Dragana Obrenovića, zamjenika komandanta Brigade, sastao sa Ljubišom Borovčaninom, Dragomirom Vasićem i Milošom Stuparom i da su razgovarali o novom zadatku u Baljkovcima.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 21. septembra 2006. godine.

Povezani članci

This post is also available in: English