Vijesti


Počeo disciplinski postupak protiv sutkinja Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevu 27. Septembra 2022. Vijest Glavna rasprava u disciplinskoj tužbi protiv sutkinja Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, koje se terete za ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održana 2. novembra, rečeno je na pripremnom ročištu pred Prvostepenom disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
Zatraženo utvrđivanje disciplinske odgovornosti predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini 27. Septembra 2022. Vijest Glavno ročište u disciplinskom postupku protiv Aida Hanušića, predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini, koji se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održano 4. novembra ove godine.
Delimustafić i ostali: Suđenje odgođeno zbog nedolaska zastupnika optuženih 27. Septembra 2022. Suđenje Ročište u predmetu protiv Alije Delimustafića i ostalih koji su optuženi da su u periodu od 2009. do 2016. godine počinili krivična djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja i pranja novca, odgođeno je zbog nedolaska dva zastupnika optuženih pravnih lica.
Krajem oktobra postupak protiv sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu zbog nemara u vršenju dužnosti 27. Septembra 2022. Vijest Glavna rasprava u postupku protiv sutkinje Kantonalnog suda u Sarajevu Rozite Šimić, koja se tereti za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, bit će održana 21. oktobra, rečeno je na pripremnom ročištu održanom pred Disciplinskom komisijom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).
SAD uvele sankcije državnoj tužiteljici Diani Kajmaković 26. Septembra 2022. Vijest Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Diani Kajmaković, državnoj tužiteljici i kandidatkinji za poziciju glavnog tužioca, uz objašnjenje da je smatraju odgovornom za korupciju ili saučesništvo u korupciji, te potkopavanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu.
Mirza Ademaj i ostali: Novac u zamjenu za neobavljanje inspekcijskog nadzora 26. Septembra 2022. Suđenje U nastavku suđenja Mirzi Ademaju i ostalima koji se terete za više koruptivnih djela, svjedok sa imunitetom sarajevskog Kantonalnog tužilaštva izjavio je da je optuženom Enesu Zijadiću predao 250 konvertibilnih maraka, a kako mu je on rekao da godinu dana neće imati inspekcijske preglede i “da bude miran”.
Zatražena disciplinska odgovornost za predsjednika Osnovnog suda u Brčkom 26. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) zatražio je utvrđivanje disciplinske odgovornosti Jadranka Grčevića, predsjednika Osnovnog suda Brčko distrikta, zbog propuštanja traženja izuzeća, nemara u vršenju dužnosti i neopravdanog kršenja pravila, dok je punomoćnik tuženog zatražio njegovo oslobađanje.
Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju iz Livna zbog kašnjenja u izradi odluka 26. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca (UDT) je u završnoj riječi zatražio disciplinsku sankciju za sudiju Općinskog suda u Livnu Olivera Badrova, zbog kašnjenja u izradi odluka te iskazivanja pojedinih predmeta završenim, dok je njegov punomoćnik zatražio da bude oslobođen odgovornosti po svim tačkama disciplinske tužbe.
Tužioci saslušavaju direktora Civilne zaštite RS-a i člana stranke Ujedinjena Srpska 26. Septembra 2022. Vijest U Republičkom javnom tužilaštvu u Banjaluci u toku je saslušanje Milana Novitovića, vršioca dužnosti direktora Civilne zaštite Republike Srpske i kandidata na izborima za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Zatražena disciplinska odgovornost za sudiju Vrhovnog suda FBiH 26. Septembra 2022. Vijest Ured disciplinskog tužioca zatražio je od Prvostepene komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) utvrđivanje odgovornosti sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, Dragana Čorlije, i izricanje odgovarajuće disciplinske mjere zbog neopravdanog odlaganja zakazivanja ročišta i kašnjenja u izradi presude, dok je tuženi izjavio da se ne osjeća odgovornim.