Članak

Elektroprivreda izdvojila 150.000 KM zbog arbitraže Strabaga za HE Vranduk

22. Maja 2018.16:03
“Elektroprivreda BiH” izdvojila je oko 150.000 konvertibilnih maraka (KM) za austrijsku advokatsku kuću “Knoetzl Haugeneder Netal”, koja će ih zastupati u arbitražnom postupku s firmom “Strabag”.

Kako se navodi u nabavci koja je objavljena u ponedjeljak, “Elektroprivreda BiH” je izdvojila sredstva za advokate u postupku arbitraže s austrijskom firmom “Strabag”, koja je dobila tender za izgradnju Hidroelektrane (HE) “Vranduk”.

Postupak arbitraže, kako se navodi, “Strabag” je pokrenuo pred Međunarodnim sudom za arbitražu (ICC) zbog neispunjavanja ugovora u vezi sa izgradnjom hidroelektrane, a uloga advokatske kuće “Knoetzl Haugeneder Netal” jeste da “zastupa interese ‘Elektroprivrede’”.

“Potrebno je da se provede postupak nabavke za advokatske usluge koje bi se odnosile na pravnu zaštitu ‘Elektroprivrede BiH’ u početnoj fazi arbitražnog postupka pred ICC arbitražom, koje bi obuhvatale pripremanje i slanje odgovora sa protivtužbenim zahtjevom, provođenje aktivnosti na povlačenju arbitraže i okončanju iste u cilju mirnog rješavanja i, u tom kontekstu, korigovanja dokumenata s ciljem mirnog rješavanja spora”, navodi se u nabavci, te dodaje da se zbog kratkih rokova direktno pregovaralo s firmom “Knoetzl Haugeneder Netal”.

Ugovor s konzorcijem “Strabag” potpisan je početkom 2016. godine, ali je, nakon pripremnih radova i najave izgradnje, došlo do obustave radova, nakon čega je “Strabag” najavio pokretanje arbitraže. Ugovor vrijedan preko stotinu miliona maraka obuhvatao je izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Ovo nije prva arbitraža sa “Strabagom” za institucije BiH. Naime, arbitražni sud u Haagu je u jesen prošle godine donio presudu u slučaju tužbe “Strabaga” protiv Bosne i Hercegovine, odnosno Ministarstva prometa i komunikacija, zbog propalog posla u Svilaju. Ministarstvu je naloženo da “Strabagu” plati oko 2,5 miliona maraka.

Iz “Elektroprivrede” i firme “Strabag” nisu odgovorili na upite novinara Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) u vezi s ovom arbitražom.

    Elameri Škrgić Mikulić