Vijesti


Macuri uslovna kazna za terorizam zbog prijetnji na Instagramu 8. Oktobra 2018. Članak Milan Macura, stomatološki tehničar iz Banjaluke, osuđen je u Okružnom sudu Banjaluka na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma.
Tri hiljade maraka kao garancija za posao 8. Oktobra 2018. Članak Svjedok Kantonalnog tužilaštva je na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima rekao kako mu je optuženi Ramiz Karavdić spominjao iznos od 3.000 konvertibilnih maraka (KM) kao garanciju za posao u “Elektroprivredi” ili “Pošti”.
Rad na predmetima korupcije i dalje na niskom nivou 5. Oktobra 2018. Članak Kvalitet tužilačkih i sudskih odluka kada je riječ o radu na predmetima korupcije i dalje je na niskom nivou, rečeno je na promociji izvještaja o procesuiranju korupcije Centra za društvena istraživanja “Analitika”.
Naredne sedmice presuda za pomaganje u genocidu 5. Oktobra 2018. Državni sud će sljedeće sedmice izreći pravosnažnu presudu Ostoji Stanišiću, optuženom za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici.
Policija i Tužilaštvo istražuju izbornu krađu u Tuzli 5. Oktobra 2018. Policija i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona istražuju slučaj izborne krađe, koja se dogodila na prošlim lokalnim izborima u Tuzli, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Izgradnja narativa na činjenicama 5. Oktobra 2018. Članak Na zadnja dva panela drugog dana konferencije Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tranzicijskoj pravdi nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zaključeno je da je ključno jačati civilno društvo za procese tranzicione pravde i izgradnju narativa koji će korijene imati u činjenicama, a ne na etničkoj pripadnosti.
Mladić pred novim Vijećem 6. novembra 5. Oktobra 2018. Članak Sutkinja Prisca Matimba Nyambe prvi put će predsjedavati radom Žalbenog vijeća na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću 6. novembra, za kada je planirano održavanje statusne konferencije.
Potpredsjednica VSTV-a tužila sudiju Suda BiH 5. Oktobra 2018. Članak Nakon što je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Jadranka Lokmić-Misirača protiv njega podigla tužbu za klevetu, sudija Suda BiH Branka Perića pokrenuo je pitanje da li sudovi mogu rješavati predmete u koji su uključeni rukovodioci VSTV-a.
Potrebno depolitizirati proces traganja za nestalim u regionu 4. Oktobra 2018. Članak Drugog dana konferencije Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tranzicijskoj pravdi nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), zaključeno je da politiku treba koristiti kako bi se otkrila sudbina nestalih osoba u regionu, a ne za politizaciju procesa traganja za nestalima.
Otvorena Audio-video galerija “Sarajevo 1.425 dana” 4. Oktobra 2018. Članak U Sarajevu je svečano otvorena galerija posvećena najdužoj opsadi jednog grada u historiji modernog ratovanja.