Vijesti


Optužena Horo u bolnici 4. Oktobra 2018. Članak Iznošenje završnih riječi na suđenju Esedu Radeljašu i drugima za zloupotrebe u sarajevskoj Opštini Novi Grad odgođeno je zbog zdravstvenog stanja optužene Jasmine Horo.
Regionalna saradnja u predmetima ratnih zločina postoji “samo na papiru” 3. Oktobra 2018. Članak Regionalna saradnja između tužilaštava u predmetima ratnih zločina postoji formalno i teorijski, ali u praksi tužioci vrlo malo sarađuju, rečeno je na konferenciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o procesuiranju ratnih zločina nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).
Kordić i ostali: Dogovori o pokretanju firme 1. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, Tužilaštvo BiH emitovalo je presretnute razgovore kojima nastoji dokazati kako su se optuženi dogovarali o pokretanju firme.
Potvrđena oslobađajuća presuda za inspektora Poreske uprave 1. Oktobra 2018. Članak Vrhovni sud Republike Srpske je inspektora Poreske uprave Republike Srpske Stevana Tešića pravosnažno oslobodio optužbi da je počinio krivično djelo protivzakonitog posredovanja.
Ponovo ukinuta presuda pripadnicima Specijalne policije 28. Septembra 2018. Članak Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo presudu suspendovanim specijalcima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kojom ih je u martu ove godine banjalučki Okružni sud osudio na 40 godina zatvora zbog oružane pljačke 617.000 konvertibilnih maraka (KM).
Izvještaj protiv zbog spornog nalaza, Karan negira krivicu 28. Septembra 2018. Članak Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske podnijelo je izvještaj protiv patologa Željka Karana koji je obavio obdukciju tijela ubijenog Davida Dragičevića zbog zloupotrebe položaja.
Cariniku potvrđena godina zatvora zbog primanja dara 28. Septembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je službenik Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Emir Tatarević osuđen na godinu zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi.
Sljedeće sedmice presuda za zločine u Vitezu 28. Septembra 2018. Članak Sud BiH će naredne sedmice izreći presudu Minetu Akeljiću, Šabanu Haskiću, Senadu Bilalu, Hazimu Patkoviću i Šemsudinu Đeliloviću, optuženima za zločine počinjene 1993. godine na području Viteza.
Tahirovićima šest i po godina zatvora za neovlašteni promet oružja 28. Septembra 2018. Članak Apelaciono vijeće Državnog suda osudilo je Elvisa Tahirovića na tri, a Besima Tahirovića na tri i po godine zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom iz BiH u Italiju.
Mladićevi advokati traže da se odbije žalba Tužilaštva 27. Septembra 2018. Članak Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbaci žalbu Tužilaštva na odluku kojom je odbijen zahtjev da se imenuje vijeće koje bi provjerilo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.