Vijesti


Grad u Srbiji nazvat će trg po aktivistici iz Srebrenice 10. Oktobra 2018. Članak Lokalno vijeće u Novom Pazaru odlučilo je da jedan od glavnih trgova u tom gradu na zapadu Srbije nazove po nekadašnjoj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović, koja je preminula u julu.
Zaštićeni svjedok otkrio plan terorističkog napada 9. Oktobra 2018. Članak Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kao prvi svjedok na suđenju za terorizam rekao je da je nakon saznanja da Maksim Božić sprema napad izvršeno njegovo praćenje i snimanje, te je pronađeno oružje u Humskoj ulici u sarajevskom naselju Pofalići.
Čavka: “Ne tvrdim da je Božo uzeo novac” 9. Oktobra 2018. Članak Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju tužiocu Boži Mihajloviću rekao je da ne tvrdi da je optuženi uzeo novac iz predmeta, ali da je ubijeđen da je bio upoznat s tim, kao i da je poduzimao “nečasne radnje”.
Postupci protiv Ismeta Hamzića i ostalih spojeni u jedan predmet 9. Oktobra 2018. Članak Kantonalni sud u Sarajevu donio je rješenje kojim se postupak protiv Ismeta Hamzića i ostalih za nezakonitu uknjižbu nekretnina spaja u jedan predmet s novim postupkom koji optužene tereti za slična krivična djela.
Škaljo primljen na intervenciju Eseda Džananovića 9. Oktobra 2018. Članak Na suđenju Mirsadu Kukiću zbog zloupotreba pri zapošljavanju u “Elektroprivredi BiH”, uposlenik “Elektrodistribucije Tuzla” Harun Meholjić je rekao da je od kadrovske komisije pristiglo 20 molbi za prijem jednog uposlenika.
Karadžić ne želi da Meron bira svoju zamjenu 9. Oktobra 2018. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od sudije Theodora Merona da ne bira sopstvenu zamjenu u Žalbenom vijeću nakon što se povukao iz postupka zbog percepcije pristrasnosti.
Tužilaštvo želi kaznu zatvora za planiranje odlaska u Siriju 9. Oktobra 2018. Članak Državno tužilaštvo je od Apelacionog vijeća zatražilo da preinači presudu kojom je Amir Haskić proglašen krivim za planiranje odlaska na ratište u Siriju ali je oslobođen kazne, istaknuvši da se treba oglasiti krivim i kazniti po zakonu.
Kordić i ostali: Uzimanje pod zakup objekta u Bijakovićima 8. Oktobra 2018. Članak Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, Tužilaštvo BiH je nastavilo s preslušavanjem presretnutih razgovora i prikazivanjem SMS-poruka koje su optuženi imali međusobno i s drugim osobama.
Ponovo odgođeno suđenje inspektorima 8. Oktobra 2018. Članak Odbrana bivšeg banjalučkog inspektora optuženog za trgovinu drogom Srđana Radulovića zatražila je izuzeće postupajuće tužiteljice zbog čega je Okružni sud u Banjaluci odgodio početak suđenja.
Stojčinović poboljšao efikasnost u radu 8. Oktobra 2018. Članak Odluke koje je donosio bivši zamjenik pravobranioca Republike Srpske Mirko Stojčinović poboljšale su efikasnost u radu, rekla je pred Okružnim sudom u Banjaluci radnica Pravobranilaštva Nataša Pantić.