Vijesti


Mladićevi advokati traže da se odbije žalba Tužilaštva 27. Septembra 2018. Članak Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da odbaci žalbu Tužilaštva na odluku kojom je odbijen zahtjev da se imenuje vijeće koje bi provjerilo odluku da se iz žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću isključi troje sudija.
Trezor: Optuženi tvrdi da mu je prijetio svjedok 27. Septembra 2018. Članak Milan Reljić, ključni svjedok Republičkog tužilaštva Republike Srpske u predmetu “Trezor”, ponovo je saslušan u Okružnom sudu u Banjaluci, a ovaj put je na većinu pitanja odgovorio: “Ne sjećam se.
Sudija Theodor Meron se povukao iz Karadžićevog predmeta 27. Septembra 2018. Članak Sudija Theodor Meron povukao se iz žalbenog postupka Radovanu Karadžiću nakon što je Odbrana Karadžića zatražila od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da ga smijeni iz žalbenog postupka zbog “pristrasnosti“. “Kako smjena ne bi uticala na napredak žalbenog procesa, u interesu je pravde da se povučem iz ovog predmeta”, stoji u podnesku sudije Theodora […]
Revidirana strategija za ratne zločine od važnosti za postizanje pravde 27. Septembra 2018. Članak Pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini su zaključno s decembrom 2017. godine procesuirale 473 predmeta ratnih zločina, uključujući i većinu onih iz “A kategorije”, rečeno je na konferenciji Misije OSCE-a održanoj povodom zapažanja o državnoj i revidiranoj stategiji za rad na ovim predmetima.
Nagodba nije bila u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama 27. Septembra 2018. Članak Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), izjavio da sporazum o vansudskom poravnanju koji je ova institucija postigla sa štamparijom “Glas Srpske – Grafika” nije bio u skladu sa tada važećim Zakonom o javnim nabavkama.
Radeljaš izjavio da je sve radio po propisima 26. Septembra 2018. Članak Kantonalno tužilaštvo je na suđenju za zloupotrebe u sarajevskoj Općini Novi Grad pročitalo izjavu koju je tokom istrage dao Esed Radeljaš i u kojoj je naveo da je postupao u uvjerenju da ne radi ništa protivno zakonu.
Obrazovanje kao forma borbe protiv ekstremizma 26. Septembra 2018. U Kulturnom centru “Kralj Fahd” u Sarajevu održan je interaktivni seminar za djecu o opasnostima ekstremizma te sigurnosti na internetu i u saobraćaju.
Nova optužnica protiv Bože Mihajlovića 26. Septembra 2018. Članak Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je drugu optužnicu protiv Bože Mihajlovića, koji se tereti da je počinio krivično djelo nesavjestan rad u službi.
Nakon Mladića i Karadžić zatražio smjenu sudije Merona 26. Septembra 2018. Članak Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da smijeni sudiju Theodora Merona iz žalbenog postupka zbog “pristrasnosti”.
Delegacija EU kritikovala Vijeće ministara: BiH nema pristup informacijama o kriminalcima 26. Septembra 2018. Članak Bosna i Hercegovina još nije odredila nacionalnu kontakt tačku za saradnju s EUROPOL-om što može imati ozbiljne posljedice po građane naše zemlje, zaključak je Delegacija Evropske unije u BiH.