Članak

Budžet oštećen za više od četiri miliona KM

16. Oktobra 2018.14:44
Vještak Tužilaštva je na suđenju bivšem kantonalnom ministru obrazovanja i još šest optuženih za zloupotrebu položaja rekao da procijenjena vrijednost zemljišta u sarajevskoj Kotromanića ulici, koje je dato na raspolaganje Elektrotehničkom fakultetu, iznosi 7,4 miliona konvertibilnih maraka (KM).

Borislav Dujković, vještak ekonomske struke je pojasnio da je nosilac prava nad raspolaganjem zemljištem površine od blizu 5.000 metara kvadratnih u Kotromanića ulici bio Elektrotehnički fakultet, a vlasnik Kanton Sarajevo.

Pri izradi nalaza, vještak je pojasnio da je prihvatio akt komisije Općine Centar u kojem je navedeno da cijena metra kvadratnog na toj lokaciji iznosi 1.500 maraka, koje je pomnožio s ukupnom površinom i dobio iznos veći od 7 miliona kao procijenjenu tržišnu vrijednost.

“Kotromanića ulica je 2011. i nekoliko narednih godina bila u ekstra zoni gdje se cijena metra kvadratnog kretala od 900 do 1.800 maraka. Kasnije je u ekstra A zoni gdje je smještena ulica, cijena kvadrata bila od 1.201 do 1.500 maraka”, kazao je vještak.

Spomenuo je i kako je među dokumentima koji su mu dati na ocjenu bio nalaz vještaka Kenana Softića koji je vrijednost istog zemljišta 2012., kako kaže Dujković, procijenio na nešto više od dva miliona maraka, a Kotromanića ulicu nije svrstao u ekstra zonu.

“Imao sam na uvid da je 2014. izradio novi nalaz u kojem je naveo da cijena metra kvadratnog na tom zemljištu iznosi 520 maraka, odnosno da je ukupna cijena 2,5 miliona, što je niže od minimalne vrijednosti koju je navela Općna Centar”, rekao je vještak i dodao da mu je poznato da je Elektrotehnički fakultet angažirao Softića, ali da za to nije našao dokumentaciju.

Ispričao je i kako je imao na uvid sporazum iz oktobra 2012. kojim se firma “Lake” obavezala da će izvršiti radove na rekonstrukciji Elektrotehničkog fakulteta bez naknade i da je ETF saglasan da se toj firmi bez naknade dodijeli nekretnina u Kotromanića ulici.

Prema vještakovim riječima, ovaj sporazum je napravljen tako da se spriječi porez na nekretnine, da se izvrši kompenzacija sa vrijednosti koju će odrediti vještak kojeg angažuje Elektrotehnički fakultet.

Vještak napomije da je prihvatio da je vrijednost radova na zgradi fakulteta iznosila 3,1 milion maraka, ali da je to znatna razlika u odnosu na procjenu zemljišta i nekretnine u Kotromanića ulici te je firma “Lake” stekla imovinsku korist.

“Budžet Kantona, odnosno Eletrotehničkog fakulteta je oštećen za 4,2 miliona maraka. Kanton je vlasnik zemljišta kojim je fakultet raspolagao”, istakao je vještak i dodao da je fakultet oštetito budžet Općine Centar za nešto više od 85.000 maraka jer ugradnja nove etaže, prema njegovim riječima, ne može se podvesti pod tekuće održavanje, te je dobivena nova površina.

Optužnica tereti Oručevića, Narcisa Behlilovića, Irfana Turkovića, Softića, Enesa Begovića i Lamiju Maglić-Stajić, da su od 2011. do 2014. godine – u namjeri da firmi “Lake”, čiji je vlasnik Nedžad Bubica, pribave imovinsku korist – zaključili ugovor o sanaciji zgrade Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila predviđena za rušenje, bez postupka javne nabavke.

Bez naknade, kako je navedeno u Kantonalnom tužilaštvu, firmu “Lake” radovi su koštali oko tri miliona konvertibilnih maraka. Zauzvrat je Bubici obećano zemljište površine od oko 5.000 kvadratnih metara u vrijednosti preko sedam miliona maraka.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, vještak je naveo kako je vlasnik predmetnog zemljišta ustvari Općina Centar, što je utvrdio uvidom u zemljišnoknjižne izvadke, ali da se radi o državnom zemljištu.

“Meni je bila bitna činjenica da fakultet nije vlasnik zemljišta”, kazao je vještak.

Rekao je i kako je u sporazumu navedeno da će “Lake” finansirati gradnju laboratorije u fakultetu, iako su ti radovi, kako navodi vještak, bili okončani te je zaključio da ih ova firma finansira.

Na ovu izjavu su reagovali Behlilović i Turković pojašnjavajući da su ti radovi izvedeni 2010. godine iz budžeta fakulteta, a da je firma “Lake” bila uslovljena da kompenzira te troškove, kao i da vještak neosnovano zaključuje.

Vještak je pojasnio da je te zaključke izvukao iz ponude firme “Lake”, ali da oni nisu uticali na nalaz.

Nastavak suđenja je 30. oktobra kada će Odbrana nastaviti s unakrsnim ispitivanjem vještaka.

 

Haris Rovčanin