Članak

Potvrđena oslobađajuća presuda Radakoviću i Pejiću

14. Decembra 2018.12:53
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Milorad Radaković i Goran Pejić oslobođeni optužbi za zločine počinjene u prijedorskom naselju Tukovi u junu 1992. godine, odnosno ubistva pet članova porodice Ećimović.

This post is also available in: English

Radaković, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije, i Pejić, bivši pripadnik neidentifikovane vojne ili policijske formacije, prvostepenpm presudom su u maju ove godine oslobođeni optužbe da su 13. juna 1992. sa svjedokom S-1 došli u Tukove kod Prijedora, gdje je jedan od optuženih u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović, a u drugoj su obojica pucala i ubila još dva člana iste porodice.

Vijeće je tada u obrazloženju odluke navelo da je utvrđeno da su teze Optužbe u okviru pretpostavki, bez čvrstih dokaza, te je izvelo zaključak da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati odgovornost optuženih za zločin protiv čovječnosti.

Žalbu na ovu odluku je izjavilo Tužilaštvo zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka te pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, ali je Apelaciono vijeće odbilo kao neosnovanu.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English