Članak

Desetine istraga za nerasvijetljena ubistva u Republici Srpskoj

27. Decembra 2018.12:14
Više od 40 ubistava koja su se u proteklih 20 godina dogodila na području koje pokriva Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ostalo je nerasvijetljeno, a među žrtvama su bili policajci, povratnici, osobe dovođene u vezu s kriminalnim krugovima i obični građani.

Pažnja javnosti je zadnjih mjeseci fokusirana na smrt Davida Dragičevića iz Banje Luke, čije je tijelo pronađeno u martu u ušću rijeke Crkvene u Vrbas, a njegova porodica već mjesecima tvrdi da je ubijen. Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) nije pronašlo odgovorne u ovom predmetu, a istrage se vode i za još desetine slučajeva.

Nikada nije pronađena osoba koja je 2001. pogodila Murata Bradića kamenom u glavu prilikom polaganja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije u Banjoj Luci, niti osoba koja je 11. jula iste godine usmrtila 16-godišnju Melihu Durić, povratnicu u Vlasenicu.

Nerasvijetljena su ubistva Ahmeta Bešića, jednog od prvih povratnika u Novi Grad, koji je život izgubio u oktobru 2000., kada mu je na ulazna vrata kuće postavljena ručna bomba, te Ibrahima Ramulića, jednog od prvih povratnika u mjesto Hambarine kod Prijedora, čije je tijelo pronađeno u novembru 2001. u iznajmljenom kontejneru Ujedinjenih nacija (UN) u zaseoku Brđani.

Pažnju javnosti godinama privlači nerasvijetljeno ubistvo Milana Vukelića, inženjera iz Banje Luke, koji je ubijen u eksploziji auto-bombe u novembru 2007. u banjalučkom naselju Starčevica. Od eksplozivne naprave koja je postavljena ispod njegovog kombija u martu 2002. je stradao i Mladen Pekija iz Knežice kod Kozarske Dubice.

Policija i dalje traga za počiniocima ubistava Damira Ostojića zvanog Šijan, Senada Kobilića i Siniše Miličevića, koja su se dogodila u nekoliko zadnjih mjeseci.

Ostojić je ubijen početkom septembra u Kozarskoj ulici u banjalučkom naselju Kočićev Vijenac u trenutku dok se sa suprugom nalazio u automobilu, kada je napadač, ili više njih, zapucao iz vatrenog oružja. Supruga mu je tom prilikom ranjena.

Kobilića je hitac iz vatrenog oružja pogodio u julu ispred kafića “Dom” u selu Liskovac kod Gradiške, a mediji u Republici Srpskoj su došli do informacija da se radilo o snajperu i da način izvršenja likvidacije podsjeća na onaj na koji je Goran Kotura u oktobru 2003. u Gradišci ubijen ispred svoje kuće i ubistvo Čede Đokića, koji je usmrćen u augustu 2016. u Zvorniku.

Nepoznati počinioci su krajem maja u naselju Dobrinja u Istočnom Sarajevu ispalili više hitaca prema Miličeviću u trenutku kada je izlazio iz zgrade i on je ubrzo preminuo u bolnici.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum je u septembru izjavio da se može smatrati da je ubistvo Šijana posljedica kriminalnih grupa u regionu, kakvim su ranije označena ubistva Kobilića, Miličevića, Nebojše Čubrilovića, Đokića, Milana Vujičića, Jasmina Imširevića, Ruška Pajića i druga koja do danas nisu rasvijetljena.

“Sve su to mafijaška ubistva s nekakvom pozadinom, koja su povezana sa djelovanjem i ponašanjem tih lica. U našem okruženju, odnosno Srbiji i Crnoj Gori, od 2012. bilo je, ako se ne varam, 129 mafijaških ubistava, od čega je samo osam rasvijetljeno”, rekao je Ćulum.

Nikada nisu otkrivene ubice i nalogodavci ubistva Srđana Kneževića, tadašnjeg zamjenika načelnika Centra javne bezbjednosti (CJB) Srpsko Sarajevo, koji je ubijen u augustu 1998. godine, Riste Jugovića, direktora Srpskog osiguravajućeg društva (SOD) “Jahorina”, u kojeg je ispaljeno više hitaca u martu 2002. na Palama, te Željka Markovića, načelnika CJB-a Istočno Sarajevo, koji je ubijen u septembru iste godine ispred kuće u Sokocu.

Nerasvijetljeno je ubistvo dugogodišnjeg pripadnika MUP-a RS-a Đorđa Milosavljevića, koji je u martu 1998. ubijen pri izlasku iz fiskulturne sale Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u banjalučkom naselju Borik.

Za neke od ovih krivičnih djela vođeni su sudski postupci, ali su počinioci pravomoćno oslobođeni krivnje.

    Haris Rovčanin