Članak

Sutkinja Miletić posebno pazila na procesna prava

18. Aprila 2019.17:09
Na suđenju sutkinji Azri Miletić zbog primanja dara, svjedokinja Optužbe ispričala je da je optužena posebno vodila računa o procesnim pravima.

Belma Čano-Sejfović kazala je da je bila pravni savjetnik sutkinje Miletić te da je, između ostalih, radila i na predmetu protiv Rame Brkića i drugih.

Pojasnila je da je predmet sutkinji Miletić dodijeljen putem automatskog sistema (CMS), te da je predsjednik Vijeća bio sudija Tihomir Lukes, a drugi član Miloš Babić.

“Nakon što je ukinuta presuda, predsjednica Vijeća je postala sutkinja Milietić, a članovi Lukes i Babić. Svi članovi Vijeća zaprimaju kompletan spis. U tom predmetu žalbu je izjavilo Tužilaštvo BiH mislim na visinu kazne, dok su Odbrane izjavile žalbu iz svih žalbenih osnova. Sudija provjerava žalbene navode i tako je bilo i u ovom slučaju. Tražila je da pripremim transkripte i zapisnike iz istrage za ključne svjedoke. U toku svih priprema sudija je u kontaktu s drugim članovima Apelacionog vijeća”, kazala je svjedokinja.

Svjedokinja je ispričala da je 9. jula 2014. održana sjednica. Na dijelu sjednice koji nije javan, kako je rekla svjedokinja, prisustvovale su sudije i pravni savjetnik, nakon čega su doneseni zaključci na osnovu kojih je trebalo pripremiti nacrt drugostepene presude.

Odbrana je svjedokinji prezentovala email komunikaciju između nje i sutkinje Miletić, kao i emailove koje je slala drugim članovima tog Vijeća naglasivši da se radi o uobičajenoj komunikaciji kada je u pitanju slanje nacrta i odluka. Dodala je da je nakon statusne konferencije donijeto preliminarno izjašnjenje koje je upućeno Tužilaštvu BiH, koje je potpisala sutkinja Miletić, a u kojem stoji “da bi nalaz vještaka predstavljao povredu načela pravičnosti”.

Svjedokinja je ispričala da je ona sačinila taj dopis za Tužilaštvo, koji je dostavljen svim članovima Vijeća. Dodala je kako je shvatila da u konkretnom slučaju nije donijeto rješenje jer nije bio otvoren glavni pretres, te da se konsultovala sa sutkinjom Miletić o tome.

“Preliminarno izjašnjenje nisam shvatila kao konačnu odluku”, kazala je svjedokinja.

Čano-Sejfović je iskaz dala na suđenju za primanje dara sutkinji Azri Miletić. Apelaciono vijeće Suda BiH je u aprilu 2018. otpremilo rješenje kojim se ukida presuda po kojoj je Miletić osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, te je dalje vođenje postupka preneseno na sarajevski Općinski sud. Miletić je prvostepenom presudom proglašena krivom da je primila dio obećanog dara preko posrednika S-1, u iznosu od najmanje 3.000 eura, radi pogodovanja u predmetu protiv Rame Brkića, dok je oslobođena optužbe za kršenje zakona od strane sudije.

Odgovarajući na pitanja sutkinje Miletić, svjedokinja je potvrdila da je preliminarno izjašnjenje bio produkt diskusije zajedničkog rada Vijeća na određenom predmetu, te da je nakon Miletić dostavljeno i drugim članovima.

“Vi ste bili aktivno pripremljeni za svaki svoj predmet”, kazala je svjedokinja, potvrdivši da je Miletić bila vidno iznervirana nezakonitostima u predmetu Brkić, te da je to javno rekla.

Na pitanje da li je Miletić bila iznervirana postupcima Tužilaštva i u drugim predmetima, svjedokinja je kazala da je “sudija naglašeno pazila na procesna prava”.

Dodala je da je njeno uvjerenje bilo da je sutkinja uvijek na jednak način tretirala obje strane u postupku.

Svjedokinja je ispričala da je bila na godišnjem kada je došlo do hapšenja sutkinje Miletić, te da se po povratku na posao nije mogla logovati na računar.

Negativno je odgovorila na pitanje da li joj je tužilac Džermin Pašić, prilikom saslušanja u Tužilaštvu, kazao da je dobio set CD-ova i DVD-ova koji sadrže materijale s njenog računara koje je dobio od tadašnje predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso.

“Ne, prvi put to čujem. Ja nisam ni znala da se vršilo vještačenje kompjutera. Rekli su mi tehničari da je predsjednica izmijenila šifru”, kazala je svjedokinja.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. maj.

Albina Sorguč