Članak

Značajno smanjenje plaća za dva bh. konzularna predstavništva u Americi

Ministarstvo vanjskih poslova predviđa smanjenje plaća uposlenicima u Washingtonu i Chicagu za oko 200 KM mjesečno, dok bi za ostala predstavništva došlo do povećanja ili smanjenja u okvirima do 90 maraka, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Prema novom prijedlogu Odluke o utvrđivanju plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, Ministarstvo vanjskih poslova predviđa osnovice za predstavništvo u New Yorku u iznosu od 1.630 KM, dok je za Washington i Chicago 1.434 KM.

Prema informacijama do kojih je došao BIRN BiH, ukoliko dođe do usvajanja Odluke, primanja uposlenika u Washingtonu i Chicagu bi kumulativno s varijacijama u tečajima američkog dolara bila umanjena za više od 20 procenata.

Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH nalaže da Ministarstvo vanjskih poslova svake godine donosi novu Odluku o visini osnovica za obračun plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Ove godine Sektor za opće poslove je pripremio i u proceduru prema Vijeću ministara BiH uputio prijedlog prema kojem se osnovice za predstavništva unutar jedne zemlje razlikuju.

Vijeće ministara je prijedlog vratilo predlagatelju zbog neprovođenja procedure konsultacija koja se sprovodi putem web portala Vijeća ministara. Procedura je okončana i objavljen je izvještaj o provedenim konsultacijama koji sadrži primjedbe i komentare uposlenika.

Iz ovog izvještaja, u koji je BIRN BiH imao uvid, vidljivo je da je nekoliko uposlenika iz predstavništava u Washingtonu i Chicagu navelo da bi smanjenjem bio doveden u pitanje životni standard njihovih porodica.

“Nameće se prosto pitanje – kako da uopće živimo sa predloženim osnovicama”, navodi se u jednom od komentara.

Jedan od uposlenika Ministarstva vanjskih poslova – koji je zbog posla zatražio da se njegovo ime ne objavljuje – kazao je da je prijedlog odluke neosnovan s obzirom da se jedino u Sjedinjenim Američkim Državama razlikuje osnovica po lokaciji.

“Ovo predstavlja odstupanje od dosadašnje prakse jedinstvenih kriterija za države pri utvrđivanju osnovica. Od 2008. do 2018. osnovice za New York i Washington su bile iste. Npr. standard življenja u Parizu i Strassbourgu nije isti, ali je prema prijedlogu osnovica ista, kao i u drugim državama u kojima BiH ima predstavništva u više gradova”, rekao je on.

Ministarstvo kao razlog izmjene navodi usklađivanje sa UN-ovim prosječnim ideksima troškova života.

“Kao polazna osnovica za izračun uzeta je osnovica za New York u iznosu 1.630,00 KM. Sukladno indeksima UN-a, prosjek troškova života za Chicago i Washington je 88% od osnovice za New York, što u apsolutnim brojevima iznosi 1.434,00 KM”, kazali su za BIRN BiH iz Ministarstva vanjskih poslova.

Prijedlog Odluke o utvrđivanju plaća u diplomatsko-konzularnim predstavništvima za ostala predstavništva predviđa povećanja ili smanjenja do 90 maraka.

Novi ambasador BiH u Washingtonu bi trebao biti Bojan Vujić, kojeg je predložio predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik. Iz Ministarstva vanjskih poslova, kojim trenutno rukovodi ministar Igor Crnadak, rekli su da smanjenje plaća “nije povezano s bilo kakvim kadrovskim rješenjima u ovim diplomatsko-konzularnim predstavništvima”.

 

    Emina Dizdarević Tahmiščija