Članak

Optužnica za krijumčarenje migranata iz Irana

22. Maja 2019.12:14
Državno tužilaštvo je protiv Harisa Karamehmedovića, Damira Miličevića i Jasmina Kajanije podiglo optužnicu koja ih tereti za organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata iz Irana.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Karamehmedović kao organizator, a Miličević i Kajanija kao članovi grupe su sredinom augusta 2018. radi sticanja lične materijalne koristi, za ugovoreni novčani iznos od 7.500 eura, organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, državljana Irana.

U optužnici se navodi da je među migrantima bila i maloljetna osoba. Cilj krijumčarenja bilo je ilegalno prebacivanje migranata iz BiH u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta – Italije.

“Haris Karamehmedović, zajedno s Jasminom Kajanijom, tereti se da je izvršio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos, a potom ih je optuženi Damir Miličević preuzeo i prevezao vozilom ilegalno preko državne granice BiH na teritoriju Hrvatske te ih ostavio na njemu poznatoj lokaciji”, saopćili su iz Tužilaštva.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske su ih, dodali su iz Tužilaštva, otkrili i spriječili u daljnjoj namjeri.

Haris Rovčanin